фото: pixabay.comОт месеци това е най-обсъжданата тема в страната. За

...
фото: pixabay.comОт месеци това е най-обсъжданата тема в страната. За
Коментари Харесай

Днес ще бъде избран новият президент на САЩ

фото: pixabay.com

От месеци това е най-обсъжданата тематика в страната. За изборите са изхарчени милиони долари. Днес следва да разберем кой ще е новият президент на Съединени американски щати.

Общо 230 милиона американци имат право да изберат дали републиканецът Доналд Тръмп да остане в Белия дом или на негово място да пристигна демократът Джо Байдън, предава Българска телеграфна агенция. 

Президентските избори в Съединени американски щати са непреки и са в един тур. Въпреки че означават на бюлетината името на желания от тях претендент за президент, гласоподавателите в действителност гласоподават за 538 електори, които на собствен ред избират президента. За да завоюва вота, един претендент би трябвало да получи безусловно болшинство от гласовете на електорите, т. е. 270.

Всеки щат носи избран брой електорски гласове. Той се получава, като се събере броят на конгресмените от съответния щат в Камарата на представителите (който варира съгласно популацията на щата) с броя на сенаторите (по двама за всеки щат). Въпреки че не е обособен щат, федералният кръг Колумбия, където се намира столицата Вашингтон, има трима електори (но нe е показан в Камарата на представителите и в Сената).

Кандидатът, спечелил най-вече гласове в даден щат, печели гласовете на всички локални електори. Само два щата вършат изключение от правилото " спечелилият взима всичко " - Мейн и Небраска.

Тази година се чака доста висока изборна интензивност. Предварителното гласоподаване е рекордно, защото доста гласоподаватели избират да пуснат бюлетината си овреме, с цел да избегнат тълпите в самия избирателен ден в разгара на пандемията от ковид. През 2016 година правото си на глас упражниха 138 милиона американци.

Освен за президент, американците ще гласоподават и за възобновяване на състава на Конгреса. Ще бъдат определени 35 нови сенатори 100-местната горна камара. Подновен ще бъде целият състав на 435-членната долна камара на Конгреса.

Сега демократите управляват Камарата на представителите, а републиканците - Сената.

Събраните и изхарчени от предизборните щабове тази година суми са рекордни - 6,6 милиарда $ единствено за президентските избори - с 2 милиарда повече, в сравнение с през 2016 година

Освен за президент и за Конгрес, в Съединени американски щати ще гласоподават още през днешния ден за щатски законодателни събрания и разнообразни изборни длъжности (включително за губернатори на 13 щати и територии), както и на локални референдуми.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР