фото: Gage Skidmore, УикипедияБившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео

...
фото: Gage Skidmore, УикипедияБившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео
Коментари Харесай

Бившият държавен секретар на САЩ: Турският народ трябва да реши кой да го управлява

фото: Gage Skidmore, Уикипедия

Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпео е звезда на Републиканската партия и е считан за евентуален кандидат за Белия дом през 2024 година Междувременно, както демонстрира наличието му на събитията, проведени във връзка визитата на Вселенския патриарх Вартоломей в Съединени американски щати, той поддържа доста тесни връзки с гръцко-американската общественост, написа БГНЕС.

В изявление за в. „ Катимерини “ Помпео си спомня за загрижеността, която той и някогашният президент Доналд Тръмп са изпитвали, когато е избухнало напрежението сред Гърция и Турция. Той изяснява за какво е изпратил писмо до гръцкия министър председател, в което удостоверява уговорката на Вашингтон в поддръжка на сигурността в Източното Средиземноморие.

" Надявам се, че ще продължат да схващат, че в спазването на интернационалното право има извънредно доста смисъл ", споделя той.

Помпео също по този начин показва задоволството си от приключването на гръцко-американското съглашение в региона на защитата, в началото контрактувано по време на неговия мандат, и разказва взаимоотношението на администрацията на Тръмп с бившето държавно управление, ръководено от СИРИЗА.

На въпрос дали мисли, че Турция би била друга, в случай че президентът Реджеп Тайип Ердоган беше паднал от власт, Помпео отговори по този начин:

„ Мисля, че в последна сметка това би трябвало да реши турският народ. Мисля, че турският народ схваща, че най-хубавото място за него е на Запад, че животът му ще бъде по-добър, че фамилиите му ще бъдат в по-добро състояние, като поддържа религиозната независимост вътре в страната по метода, по който го прави Вселенският патриарх Вартоломей. Това са положителни неща за турския народ и мисля, че той знае това. Така че съм оптимист, че Турция ще продължи този дълъг път към Запада, и се апелирам това да продължи. “

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР