Фосил на тукан със заешки зъби илюстрира разнообразието сред птиците,

...
Фосил на тукан със заешки зъби илюстрира разнообразието сред птиците,
Коментари Харесай

Древен тукан имал заешки зъби

Фосил на тукан със заешки зъби илюстрира разнообразието измежду птиците, живели с динозаврите преди 68 милиона години, заяви Агенция Франс Прес.

Деликатният череп на птицата Falcatakely forsterae е дълъг единствено 9 см. Открит е инцидентно след сканиране на хранилище с фосили.

Човките на птиците от мезозоя не са се отличавали изключително, сподели създателят на проучването Патрик О'Конър от университета на Охайо. Falcatakely forsteraes обаче е друг, тъй като неговата наподобява освен на тукана, само че и толкоз дълга и огромна през мезозоя няма известна.

Изследването на черепа разкрива и други изненади, разяснява Българска телеграфна агенция. Въпреки приликата със актуалния тукан, скелетът му наподобява на динозаврите тероподи, като велосираптор.

Фосилът е открит през 2010 година в Мадагаскар, само че той заинтригува експертите чак след седем години. Изследването се усложнява от това, че човката и черепът са прекомерно нежни, с цел да бъдат отделени от скалата. Проблемът е решен с виртуални сечения на костите, с които е получен дигитален модел. Така се появява невероятното животно. Човката му освен е с непредвидена форма, само че има и най-малко един зъб, а евентуално и повече.

Нито една от 200-та известни птици от този интервал няма череп като на Falcatakely.


Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР