Форумът поставя началото на инициатива в подкрепа на регионалната интеграция

...
Форумът поставя началото на инициатива в подкрепа на регионалната интеграция
Коментари Харесай

Борисов събира лидерите на Западните Балкани в София

Форумът слага началото на самодейност в поддръжка на районната интеграция на Западните Балкани, оповестиха от държавната пресслужба.

На конференцията в НДК по покана на българския министър председател ще бъдат косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна Гора Филип Вуянович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Република Македония Зоран Заев, и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместител министър-председателят и министър на външната търговия и стопански връзки на Босна и Херцеговина Мирко Шарович.

Във форума ще взе участие и комисарят за европейската политика за съседство и договаряния за разширение Йоханес Хан.

Във фокуса на дебатите сред водачите на Западните Балкани ще бъдат опциите за усилване на европейската интеграция в района и реализацията на общи инфраструктурни планове, какъвто е един от целите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, се отбелязва в известието.

Кристалина Георгиева идва на публична аудиенция в България >>>

Целта на първата по рода си сходна среща в този формат е да се подчертава върху практическия опит, който България има в връзките със Световната банка и нуждата от по-голяма съгласуваност на Европейски Съюз и Западните Балкани.

Форумът на най-високо равнище се случва безусловно дни преди страната ни да поеме председателството на Съвета на Европейски Съюз. По създание срещата е и самобитна подготовка за кулминационна демонстрация през месец май, когато още веднъж София ще събере водачите от района дружно с ръководителите на Европейски Съюз.

Веднага след форума министър председателят Бойко Борисов ще взе участие в среща на върха в Белград с ръководителите на Гърция, Румъния и Сърбия. Разговорите са планувани за 8 декември, петък единствено два месеца след срещата на върха във Варна. Предварително оповестените тематики са за задълбочаване на икономическото съдействие, районната непоклатимост и евроинтеграцията на Сърбия, а хазаин ще бъде президентът на страната Александър Вучич.

В средата на ноември министър председателят Борисов организира телефонен диалог със сръбския президент. Двамата разискаха и напредъка в инфраструктурните и енергийните планове на двете страни, измежду които автомагистрала Белград-София и газов интерконектор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР