Формулата за минималната работна заплата (МРЗ) е заплаха за стабилността

...
Формулата за минималната работна заплата (МРЗ) е заплаха за стабилността
Коментари Харесай

Заплаха за икономиката виждат работодателите в новата формула за минималната заплата  

Формулата за минималната работна заплата (МРЗ) е опасност за стабилността на стопанската система. Това се твърди в позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) вчерашното решение на Народното събрание за метода за установяване на размера на минималната работна заплата.

Според работодателите Народното събрание е употребявал Директивата по отношение на съответните минимални работни заплати за налагане на едно изцяло несъответстващо решение.

Те акцентират, че макар ясните текстове на директивата и Конвенция 131 на Международната организация на труда (МОТ), показаните позиции и полемиките, в които работодателските организации взели участие интензивно, и макар позицията на държавното управление, Народното събрание е приело решение, което заплашва стабилността на българската стопанска система.

От организацията декларират, че идните избори не оправдават приемането на популистки решения, обосновани само от блян за повишение на електоралната поддръжка, без отчитане на въздействието върху стопанската система и върху държавния бюджет.

" Работодателските организации в никакъв случай не са били срещу наклонността за повишение на работните заплати на служащите и чиновниците в България. Но това би трябвало да става с инструментите на пазарната стопанска система, а не с административните ограничения, присъщи на планово-командната стопанска система. Ръстът на възнагражденията следва да върви дружно с повишението на продуктивността на стопанската система, а не да следва от решения на политици в предизборна акция. Получаваш повече, тъй като си създал повече, а не тъй като Парламентът е дал своя вот такова решение ", се споделя още в позицията.

Според работодателите решението на Народното събрание ще се окаже задължение за упоритостите на множеството парламентарни групи, които претендират да ръководят страната. Те акцентират, че нездравословните последствия за стопанската система ще бъдат спънка пред опцията страната ни да стане член на Еврозоната, Шенгенското пространство и Организацията за икономическо съдействие и развиване.

" Практиката е посочила, че популистките решения нямат дълъг живот. Работодателските организации в България ще продължат да отстояват позицията за ограничение на несъответстващата интервенция на страната в стопанската активност ", допълват от организацията.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели насочат и съответни рецензиите към смяната в Кодекса на труда, с която се вкарва нова формула за установяване на минималната работна заплата:

- нарушени са нормите на интернационалните актове като Конвенция 131 на МОТ, която планува минималната работна заплата да се договаря в границите на тристранния разговор и на база набор от критерии;

- нарушени са нормите на Директивата по отношение на съответните минимални работни заплати, която показва съотношението сред МРЗ и междинната заплата на равнище нетна-нетна, брутна-брутна, освен това единствено като референтен знак, без да се изключва общественият диалог;

- общественият разговор се заменя с автоматизъм, който няма по какъв начин да регистрира икономическия цикъл;

- решението е признато без оценка на въздействието върху стопанската система и бюджета и макар прогнозите на държавното управление за повишение на дефицита;

- решението ще рефлектира върху равнищата на всички работни заплати и тези разноски ще бъдат включени в цените на създаваните артикули и услуги, което в допълнение ще усили инфлацията;

- решението лимитира интереса към повишение на професионалната квалификация;

- в огромна част от стопански действия междинна работна заплата ще се окаже равна на минимална работна заплата за страната, с което се санкционират работливите и квалифицираните и се награждават мързеливите или неквалифицираните;

- ще тласне предприятията към сивия бранш.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР