Формула Е – световният шампионат за болиди, задвижвани от ток,

...
Формула Е – световният шампионат за болиди, задвижвани от ток,
Коментари Харесай

Пет години след създаването му шампионатът на бъдещето излезе на печалба

Формула Е – международният шампионат за болиди, задвижвани от ток, излезе на облага пет години след неговото основаване, оповестява Financial Times. Надпреварата, която се организира под егидата на Международната автомобилна федерация (ФИА), беше на загуба във всяка година от 2014 година насам.

Независимо че в края на сезон 2017-2018 приходите на Формула Е доближиха до рекордните 133.4 милиона евро, загубата беше 26.4 млн. В първата година от основаването му шампионатът даже беше покрай банкрут, само че получи поддръжка от Liberty Global и " Дискавъри ", с цел да оцелее.

Още тогава изпълнителният шеф Алехандро Агаг разгласи, че се чака през 2020 година Формула Е да бъде на облага. В последна сметка това се случва година по-рано.

Според Financial Times повода са подписаните спонсорски контракти с " Хайнекен ", " Бош ", авиопревозвача на Саудитска Арабия, както и Moet&Chandon. Пред изданието Агаг споделя, че приходите за последната година надвишават 200 милиона евро.

Чистата облага е 1 милион евро и въпреки да не е огромна, Агаг и екипът му са уверени, че сериите са на прав път. Това е реализирано и без да се усилва бюджетът на Формула 1 за маркетинг, който е към 30 милиона евро.

" Да осъществяваме облага и да сме над чертата е нещо необикновено, историческо достижение. Все отново приказваме за бизнес, който беше на ръба след третото съревнование, а в този момент след 60-ата конкуренция сме на чисто. Това единствено демонстрира какъв брой продължава да пораства Формула Е ", сподели Агаг.

Въпреки триумфите си Формула Е среща и съперници, които са най-много от Формула 1. Изпълнителният шеф на най-престижната автомобилна конкуренция Чейс Кери е отрицателно надъхан към Формула Е поради зависимостта от спонсори. " Това е нещо, което зависи от бизнеса, напълно друго от спорта ", сподели Кери.

Въпреки това Агаг добавя, че в последната година е регистриран растеж на приходите от билети, телевизионни права и други Формула Е е събрала кумулативна публика от 411 милиона фенове през последния сезон. Това е нарастване с 24% от миналата година.

Новият сезон във Формула Е 2019-2020 стартира на 22 ноември в Рияд, Саудитска Арабия.

dnevnik.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР