Формула 1 ще продължи да провежда Гран При на Саудитска

...
Формула 1 ще продължи да провежда Гран При на Саудитска
Коментари Харесай

Гран При на Саудитска Арабия остава в календара на Формула 1

Формула 1 ще продължи да организира Гран При на Саудитска Арабия, макар офанзивата против петролно вместилище покрай пистата преди надпреварата предишния уикенд и рецензиите към страната по отношение на човешките права, съобщи изпълнителният шеф на най-престижната автомобилна конкуренция Стефано Доменикали пред организация Ройтерс.

Атаката на подкрепяната от Иран група хуси в Йемен сложи подозрения дали неделното съревнование в Джеда ще се състои, само че след полемики, Формула 1 и водачите взеха решение да продължат, откакто получиха гаранции за сигурност от саудитските управляващи.

" Да, това е част от календара ", сподели Доменикали на въпрос дали Формула 1 ще се върне в Саудитска Арабия за третото издание на Гран при идната година.

Той добави, че решението идва от управлението с поддръжката на водачите и други публични лица.

" Част от нашата работа е да се уверим, че беседваме с всички заинтригувани страни. Връзката е безусловно значима за нас, както и откритият разговор ", добави той.

Саудитска Арабия подписа 15-годишен контракт за домакинство на съревнование, като таксите способстват доста за облагата на притежателите на Формула 1 - Liberty Media.

Гран при на Саудитска Арабия също отразява възходящото въздействие на Близкия изток в спорта, като държавният енергиен колос Aramco е главен спонсор на Формула 1 и сътрудник на тима на " Астън Мартин ".

Страната попадна под интернационален надзор поради проблемите с човешките права, изключително след убийството на журналиста Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул през 2018 година.

Саудитска Арабия отхвърля обвиняванията в нарушение на човешките права и споделя, че пази националната си сигурност посредством своите закони.

Доменикали добави, че Формула 1 може да работи като мощ за смяна в района.

" Винаги приказваме за това, че Формула 1 и спортът като цяло слагат светлината на прожекторите върху позитивността. Нашето наличие на всяко място, на което отидем, дава спомагателна отговорност в областите, в които се пробват да напреднат. Формула 1 ще се погрижи това да се случи по-бързо ", сподели той.

Доменикали разяснява, че публиката на неделното Гран при на Саудитска Арабия поддържа думите му.

" Ако бяхте там предишния уикенд, бихте могли да разберете какво имам поради. Младото потомство, дами, деца бяха на трибуните. Не забравяйте, че преди няколко години те не можеха да излязат от домовете си ", съобщи още шефът на Формула 1.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР