Изводи от първото изслушване на окръг Фултън по делото за подривна дейност при изборите Тръмп

...
Формата на разрастващия се процес в окръг Фултън, Джорджия, срещу
Коментари Харесай

Формата на разрастващия се процес в окръг Фултън, Джорджия, срещу бившия президент Доналд Тръмп и 18 съобвиняеми започна да се очертава в сряда на първото телевизионно изслушване по делото след повдигането на обвинителния акт миналия месец.

Окръжната прокуратура на окръг Фултън заяви, че е планиран четиримесечен процес с повече от 150 свидетели, докато защитниците на двама от обвиняемите, про-Тръмп адвокатите Кенет Чезебро и Сидни Пауъл, твърдят, че техните дела трябва да бъдат отделени от другите обвиняеми .

Щатският съдия, председателстващ делото за подривна дейност на Тръмп, Скот Макафи, отхвърли искането Чезебро и Пауъл – които и двамата са подали молба за провеждане на бърз процес – да разделят делата си един от друг, но беше скептичен към желанието на окръжния прокурор да задържи процес срещу всички 19 обвиняеми, който започва следващия месец.

Макафи каза, че се надява да реши ключовите въпроси от графика на съдебния процес и да прекрати делото с 19 обвиняеми до началото на следващата седмица.

Ето изводите от изслушването в сряда:

Съдия скептичен към бърз и съвместен процес

Макафи изрази скептицизъм относно желанието на окръжния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис да проведе общ процес за всички 19 обвиняеми през октомври.

Съдията вече е определил дата за процеса на Чесебро на 23 октомври, след като е направил искане за бърз процес съгласно закона на Джорджия, а Уилис е отговорил с предложение всички 19 обвиняеми да бъдат съдени по едно и също време.

Макафи не отрече това предложение – но той беше съмнителен по време на изслушването в сряда.

„Просто изглежда малко нереалистично, че можем да се справим с всичките 19 (подсъдими) за 40 и нещо дни“, каза Макафи.

Прокурорът Нейтън Уейд изхвърли някои големи цифри на изслушването в сряда: Окръжната прокуратура на окръг Фултън очаква делото срещу 19-те обвиняеми да отнеме около четири месеца - и прокурорите очакват да призоват повече от 150 свидетели.

Нещо повече, прокурорите казаха, че делото ще бъде същото, независимо дали е срещу един обвиняем или срещу всичките 19 - тъй като те се аргументираха срещу разделянето на обвиняемите в отделни процеси.

McAfee обаче смята, че графикът е много оптимистичен, като казва, че „лесно може да бъде два пъти по-голям“, като се има предвид множеството обвиняеми по делото.

Съдията отхвърля офертите да отдели Пауъл от Чезебро

Макар Макафи да предполагаше, че ще отдели Пауъл и Чезебро от другите 17 обвиняеми, в сряда той се произнесе от съдията, като отхвърли исканията им да разделят делата им един от друг.

Макафи постанови, че Пауъл и Чезебро ще бъдат изправени заедно на 23 октомври.

„Въз основа на това, което беше представено днес, не намирам, че уволнението за г-н Чесеборо или Пауъл е необходимо за постигане на справедливо определяне на вината или невинността на всеки от обвиняемите по това дело“, каза Макафи.

Той също така каза, че два продължителни процеса ще задръстят календара на съда и ще създадат „неудобство“ на съдебните заседатели.

Обвиняемите се сочат с пръст един друг

Всеки от адвокатите на Чезебро и Пауъл предприе една и съща стратегия по време на изслушването в сряда: дистанциране на клиента си от другите съобвиняеми.

Мани Арора, който представлява Чезебро, твърди, че клиентът му не е участвал в повечето от заговора, твърдян от прокурорите на окръг Фултън, определяйки Чезебро като по-рационален актьор от други съобвиняеми, по-специално Пауъл.

През 2020 г. Чезебро работи върху усилията на кампанията на Тръмп да подкопае изборните резултати.

„По същество – от това, което разбирам от публичните записи – тя е била уволнена преди тази конспирация всъщност дори да започне, защото е казала нещо, което се предполага, че е лудост и хората на Тръмп са се отървали от нея“, каза Арора за Пауъл.

Арора отбеляза, че Чесебро никога не се е срещал с Пауъл и никога не е бил в Кофи Каунти, Джорджия, където нарушение на системата за гласуване е част от обвиненията в обвинителния акт срещу Пауъл.

Когато адвокатът на Пауъл, Брайън Рафърти, говори, той изрази същото мнение, като каза, че Пауъл не е познавал Чезебро и не е замесен във фалшивите обвинения на избирателите срещу Чезебро.

Рафърти твърди, че Пауъл „не е движещата сила“ зад нарушаването на машините за гласуване в Coffee County, въпреки доказателствата, представени от прокурорите в подкрепа на твърденията, че тя е помогнала за координирането и финансирането на усилията.

Но той твърди, че аргументите му ще бъдат „отмити в дни и седмици на свидетелства за конституцията“ и фалшивата избирателна схема.

Прокурорът Уил Уутен твърди, че тъй като окръжната прокуратура е повдигнала обвинения в случай на рекет съгласно закона на Джорджия RICO - повлияни от рекет и корумпирани организации, всички доказателства срещу всеки от обвиняемите са свързани.

„Всички доказателства са допустими срещу всички обвиняеми“, каза Вутен.

„Всеки път, когато човек влезе в заговор, той е отговорен за всички действия на всички свои съзаговорници“, добави той. "Доказателството срещу един е доказателство срещу всички."

Тази история е актуална и ще бъде актуализирана.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР