Формално с избирането на парламент и правителство политическата криза завърши.

...
Формално с избирането на парламент и правителство политическата криза завърши.
Коментари Харесай

Доц. Антоний Гълъбов в ПИК и Ретро: Кирил, Асен и коледните подаръци за новата власт

Формално с избирането на парламент и държавно управление политическата рецесия приключи. Реално наподобява, че корпоративната война, която провокира рецесията, е надалеч даже от постигането на краткотрайно помирение. Тонът в пленарната зала остава остро конфронтационен, а шумът зад кулисите от време на време съумява да заглуши оптимистичните заявления на новите ръководещи.

Започва устройване във властта, което ще продължи най-малко няколко седмици. От една страна, става въпрос за съществени разбърквания в администрацията. От друга, държавното управление ще би трябвало да реши какво да прави с наследството и кадровата политика на служебното държавно управление. Но най-много, тъй като едни доста мощно заинтригувани групи ще наблюдават деликатно къде ще се озоват „ техните хора “.
свързани новини31328преди 58 минути88954преди 3 часа
Предстои да забележим по какъв начин ще се развият двата съществени риска пред стабилността на ръководещата коалиция. Първият от тях е вземането на решения. Очевидно е, че Петков и Василев не могат да обикалят всички партийни централи, когато би трябвало да се вземе някакво значимо решение. Особено когато е непопулярно, а точно такива ще би трябвало да бъдат вземани, по-вероятно е просто да уведомяват сътрудниците си за това, което са решили. В първите дни на новото държавно управление ще би трябвало да се съгласуват кадрови решения, а това е прекомерно сензитивна тематика за всеки от сътрудниците.

След като Народното събрание търпеливо изчака да бъде формирано държавно управление, следва да бъдат разпределени непрекъснатите комисии на Народното събрание. Квотният метод по формулата 10:4:4:3 мъчно би могъл да се осъществя, в случай че болшинството не е решило да усили броя на комисиите и да не даде председателско място на опозицията. Освен това стои условието управлението на комисиите да не е от същите партии, от които са съответните отраслови министри. Задачата наподобява комплицирана и деликатна точно от позиция на вземането на решение и постигането на единодушие сред сътрудниците в ръководещото болшинство.
свързани новини127287преди 5 часа
По време на консултациите за сформиране на държавно управление при Румен Радев Атанасов от Демократична България се опита да изрази мнение по отношение на някои от кадровите назначения в бранш „ Сигурност “, само че получи неприкрито нервозен, „ безмълвен отговор “. Стана ясно, че Обединението няма да има опцията да осъществя своите хрумвания в тази сфера, а Христо Иванов неприкрито се раздразни от тезата за „ партийната феодализация “, стартирана от Атанасов. Все отново на собствен ред и той уточни, че това ръководство ще бъде мъчно и може да има „ временен темперамент “.

„ Българска социалистическа партия за България “ побърза да заяви единствено „ положителни вести “ на своите гласоподаватели, макар че някои от тях напълно ще зависят от положителната воля на Политическа партия. След разделянето на Министерството на стопанската система Корнелия Нинова ще би трябвало да се опита да притегли фрагменти на Българска социалистическа партия, само че при изискването, че ще има надзор от страна на водещата коалиция, а в това време ще разполага с лимитирани благоприятни условия за водене на някаква дейна политика в региона на стопанската система и промишлеността. В сферата на обществената политика, откъдето Българска социалистическа партия чака да осъществя „ положителните вести “, обстановката ще наподобява още по-сложна, тъй като решенията ще зависят напълно от мегаминистерството на финансите и европейските фондове.

Има Такъв Народ се движи внимателно по терена и ще направи всичко допустимо да резервира стратегическото си преимущество. Портфейлът на партията е добре аранжиран и ще им разреши да поддържат равновесие при най-малък риск от директно съревнование с останалите. Във всеки случай наподобява, че партията няма любимци, поради които би рискувала позициите си в ръководещата коалиция, а това я прави най-надеждния сътрудник на Политическа партия.

Вторият главен проблем пред новата ръководеща коалиция е по какъв начин ще бъде осъществена отговорността за вземаните решения. Т. нар. „ съдружно съглашение “ не дава отговор на този въпрос. Кирил Петков към този момент съобщи, че всеки министър ще носи отговорност персонално пред него, само че това не дава отговор на въпроса по какъв начин тази отговорност ще се разпредели сред съдружните сътрудници. Във всеки случай формулата 10:4:4:3 няма да бъде следвана, когато става въпрос за вдишване на отговорност за едно или друго решение. По-вероятно е даже тя да се осъществя в противоположна съразмерност, изключително в случай че възникне проблем при някой от по-малките сътрудници.

Румен Радев потвърди неведнъж, че е извънредно сензитивен към личните си кадрови решения. Ако възникне някакво напрежение към кадрови промени, съвсем няма подозрение, че то няма да е обвързвано с предпочетените от Радев фрагменти. Има към този момент непокътнати позиции, които няма да бъдат предмет на разискване. Изглежда, че всеки, който си разреши да наруши това мълчешком съглашение, ще би трябвало да понесе отговорност, а най-вероятно и да се откаже от решението си. Всичко това в допълнение лимитира опциите за бързи кадрови промени, а най-малко към този момент наподобява, че Петков и Василев си показват решаването на всички проблеми посредством лични промени.

„ Отчетът “ на служебното държавно управление не бе изработен пред Народното събрание, а това значи, че още при започване на парламентарния надзор новите министри ще би трябвало да дават отговор и за дейностите на своите прародители. В същото време няма да имат опцията да се извиняват с техните неточности, защото Радев дефинира служебното си държавно управление като сполучливо. Поне първоначално няма да им остава друго, с изключение на да продължат да чертаят „ светлото бъдеще “, а това ще даде на опозицията опция да се възползва още по-пълноценно от парламентарния надзор.

Двата казуса – вземането на решения и носенето на отговорност, ще съпътстват новата ръководеща коалиция от първия ден на работата ѝ. За тях ще би трябвало да бъде търсено решение по-скоро съгласно обстановката, в сравнение с по принцип. При съществуването на „ непокътнати позиции “ структурните и кадровите промени ще вървят постепенно и ще носят високи равнища на риск.

В същото време държавното управление и ръководещото болшинство ще би трябвало да се борят, с цел да запазят инерцията на публичните настройки и да не губят прекомерно бързо публично доверие. Изглежда, че публичното мнение е по-скоро положително поради това, че откритата фаза на политическата рецесия завърши. Въпросът е дали това, че получихме „ каквото и да е държавно управление “, ще продължи да удовлетворява упованията на болшинството.

Дори и измежду най-ярките последователи на „ смяната “ няма еуфория. Сред съдружните сътрудници се надига чувството, че това, което са получили, е повече от предстоящото, само че няма да имат опция да се възползват оптимално от него. „ Подаръците “ наподобяват тъкмо като в „ каталога “ на съдружното съглашение, само че в някои липсват значими елементи, а срокът на валидност на други може да се окаже прекомерно къс.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР