Формално нещата са вършени според закона, но разкритията на фирмите,

Формално нещата са вършени според закона, но разкритията на фирмите, ...

Готови ли сте да платите царуването на Шиши, Билян Балев, Стоян Мавродиев и Санко Пешев в ББР?


Формално нещата са вършени според закона, но разкритията на фирмите, получили кредити показва, че се е действало на принципа „наши“ и „чужди“. Това разказаха пред Фрог нюз служители на банката, пожелали анонимност. Според тях отмъстителността на Пеевски и кръгът му е пословично. Всички трепереха и изпълняваха без да се замислят, камо ли да задават въпроси.Ситуацията остава същата и дори още по-неприятна, когато начело на ББР е сложен Стоян Мавродиев. Още от първия ден той даде да се разбере, че е личен приятел с Пеевски и че той е най-влиятелният човек в държавата, заедно с Бойко Борисов. Това се потвърждава в изтекъл разговор между Мавродиев и бившият депуат от НДСВ Димитър Ламбовски. Шефът на ББР подчертава, че е много близък с Шиши, кото пък е ОК с Борисов и има сделка с Доган. Освен това Шиши не давал Борисов да подаде оставка по време на протестите през лятото на 2020 г…Източници, близки до предишната власт, твърдят, че фирмата „Консулко“ на Мавродиев е правила почти 80% от регистрациите на офшорни компании. За двайсетина години Мавродиев е събрал огромна банка с чувствителна информация за важни хора в политиката и магистратурата, които са регистрирали свои фирми в офшорни зони или чрез подставени лица. Голяма част от тази информация той предоставил на Пеевски и Борисов, като по този начин си гарантирал „чадър“ и високи постове в държавата. Сотир Цацаров също притежавал тази информация и това го направило абсолютен фаворит за шеф на КПКОНПИ.Говори се и за някакви гей компромати, но това вече е в сферата на жълтите и кафявите медии.През тозипериод кредит в размер на 120 млн лева е получил Санко Пешев. Той вече бил известен в определени среди с близостта си до Пеевски и договори за ремонт на жп линии с огромни печалби.От ББР преди време отговарят на питане на 5Gmedia по повод кредита: „Кредитът, отпуснат на Санко Пешев, е под 70 милиона евро, какъвто е “тавана” за кредитиране в ББР. Кредитът беше изряден и банкируем, с необходимите обезпечения, както и с отличен бизнес-план, който изобщо не оставяше съмнения за навременното му и редовно погасяване.”

Припомняме, че в бизнес-плана са 130 супер-луксозни апартаменти в близост до Miraggio, на брега на Егейско море в Гърция. Според публикации на агенции за недвижими имоти, на “Касандра” 1 кв.м. застроена площ се търгува за минимум 4 000 евро.

InLife, медията, която е отразила официалното откриване на Miraggio през юни 2016 г., пише, че инвестицията на руските собственици, построили комплекса, е била 22 милиона евро. През ноември 2019 г. Miraggio става собственост на фирмата International Investments на българския бизнесмен Санко Пешев, брат на председателя на БСП в столичния кв. Красно село и административен директор на вестник “Дума” Иван Пешев. Това предполагало, че Санко Пешев е близък до ръководството на БСП. Всъщност е приближен на Пеевски.Зад големият кредитополучател от ОББ Интернешънълинвестмънтс ЕАД стои бизнесменът Санко Пешев. Компанията е собственик на ултра луксозен комплекс в Гърция, а бизнесменът Васил Божков е категоричен, че той Пешев представлява интересите на Делян Пеевски.Въпросът е, дали сегашното управление на ББР, което не е свързано със скандалите от времето на Балев и Мавродиев, ще поеме тяхната вина. Възможно е в един момент новите да се окажат и с обвинения за неща, които са вършили други. Служители на банката недоумяват, защо сегашната управа проявявакриворазбрана лоялност, поемайки чужда вина.

И ако се проследи пътят на парите, дали няма са стигне до едно едно чекмедже?Освен това, съмненията, че някои от взетите огомни кредити няма да бъдат върнати, все повече се засилват. Най-вече заради съмнителните обезпечения. Някои балъци в банката може и да отидат на съд, но милионите ще плащаме всички ние.Екип на Фрог нюз

Източник: frognews.bg