Forbes: Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна очаква руска

...
Forbes: Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна очаква руска
Коментари Харесай

“Готвят се за настъпление”. От какво се опасяват на фронта

Forbes: Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна чака съветска атака в региона на Харков.

ВСУ се оплакват от дефицит на артилерийски муниции. Това отчасти се компенсира от всеобщото потребление на дронове. Въпреки това отбраната против съветските войски, които последователно настъпват, става все по-трудна. За ситуацията по фронта - в материала.

Далеч от Белгород

Според министъра на защитата Сергей Шойгу през януари въоръжените сили на РФ са направили 127 офанзиви с високопрецизно оръжие против украински отбранителни предприятия, арсенали, военни летища и хранилища за гориво. Особено интензивно те поразяват цели на ВСУ в Харковска област в отговор на обстрела на Белгород. Владимир Путин приказва за нуждата от основаване на хигиеничен кордон, с цел да се предотвратят сходни офанзиви.

Някои западни медии считат, че тъкмо тук съветската войска скоро ще стартира огромно нахлуване. Американското издание “Форбс ”, базирайки се на източници в Киев, твърди, че Москва е разположила в Купянск 40 хиляди бойци, 500 танка и стотици гаубици. Според изданието, против тях се опълчват 10 бригади с обща бройка 20 хиляди души. Групата се командва персонално от главнокомандващия на сухопътните сили на ВСУ ген. Александър Сирски, създател на настъплението в Харковска област през есента на 2022 година

В Сумска и Харковска области се построяват нови укрепени региони. Руската войска продължава постепенно да напредва. През януари те окупираха Крахмалное и Табаевка на значимата автомагистрала Н-26, свързваща Купянск със Сватово и Кременная. Успехът се развива към Песчаное и Берестовое. След тях до река Оскол към този момент няма селища, за които украинците да се задържат.

Тежка е обстановката и за ВСУ в региона на самия Купянск - съветските войски се пробват да го прикрият от север. В региона на Синковка се водят яростни боеве. Ако бойците от ВСУ се изтеглят от източните квартали на града, през реката, те ще изгубят огромен железопътен възел. И това е значим логистичен център за тях.

На юг, на Торския издатък, съветската войска е направила пробив към река Жеребец и води тежки боеве при селищата Терни и Ямполовка. Успешните дейности тук ще разрешат достъп до Красни лиман от североизток. И това е един от вероятните плацдарми за офанзива на Славянск.



Западно от Донецк

Продължават боевете за височините южно от Артьомовск. На запад съветските елементи напредват към Часов Яр. В този дребен град и покрайнините му са ситуирани украински оръдия, които обстрелват селища, следени от Русия. Той обаче се намира на рид, което затруднява маневрирането.

В донецкото направление, след освобождението на Маринка през декември, военните дейности последователно се изместиха на запад, към Курахово. Наскоро там е видяна строителна техника. Явно копаят окопи.

Близо до Новомихайловка има триумфи в региона на селището Победа. Основната част от бойната работа тук към този момент се прави от артилерия и безпилотни самолети.

В бранша на Угледар през последните дни съветските сили заеха нови позиции северно от Приютное, като завоюваха повече от километър. Като цяло фронтът тук е неподвижен, защото откритият терен, неналичието на зеленина в горските пояси и огромен брой дронове от двете страни на практика отстраняват фактора на изненада.

Медиен плацдарм

В региона на Запорожие имаше същите позиционни борби при Вербовое и Работино, както и при Пятихатки, близо до Каховския контейнер. ВСУ към този момент не се пробват да настъпят към Токмак, отбранителната „ линия Суровикин “ остава непревземаема.

Сега украинците са в защита. Воюват главно с ФПВ-дронове, които се употребяват взаимно с ретранслатори, което съществено усилва обсега им.

Подобна е обстановката и в Херсонско направление, макар че точно на този сектор от фронта Киев разпореждаше огромни очаквания след несполучливото контранастъпление в региона на Запорожие. Сега в медийното поле се стартира друга тематика.

Така Главното разследващо ръководство на Украйна предвижда „ цялостното привършване “ на опциите на Русия до пролетта. И по-късно сякаш ще има втора „ контраатака “. Но преди година същите генерали дадоха обещание „ да влязат в Крим през есента “. Резултатът е прочут.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР