Фонтан, открит през октомври във Виена, предизвиква недоумение, подигравки и

...
Фонтан, открит през октомври във Виена, предизвиква недоумение, подигравки и
Коментари Харесай

Австрия пламна: Откриха най-грозния фонтан в света във Виена, според кмета е интересен

Фонтан, открит през октомври във Виена, провокира неразбиране, насмешки и яд, съобщи Агенция Франс Прес.

" Къде е най-грозният шадраван в света? В Австрия! ", " Срам! ", " Какъв смут! ", " Това смешка ли е? ", са мненията в обществените мрежи, написа Българска телеграфна агенция.

Мащабната творбата от сив бетон се състои от 33 фигури, като че ли направени от дребни деца, които обкръжават бликам вода.

Фонтанът е поръчан от Общината, с цел да бъде маркирана 150-годишнината от снабдяването на града с изворна вода, с което Виена се гордее. Той беше открит тържествено на 24 октомври от кмета Михаел Лудвиг, съгласно който е " забавен ", и от президента Александър ван дер Белен.  

Виенският колектив " Гелитин " печели състезанието с концепцията си, която " показва отговорността на обществото към водата, чиято отбрана е все по-важна " при възходящата суша.

Фонтанът обаче не подхожда на мнозина. В обществената мрежа Екс, известна до неотдавна като Туитър, има мнения за контраста сред него и неокласическия пример пред Парламента. Текст на британски език какъв брой е тъпо, че " единствено това е направено против 1,8 милиона евро, взети от данъкоплатците ", е забелязан повече от 7,5 милиона пъти, при население от 9 милиона души.

Освен полемиката за мястото на модерното изкуство в обществените пространства точно цената на фонтана провокира най-голямо неразбиране.

По-малко от седмица след откриването му по фигурите бяха нарисувани черни сълзи, отбелязва Агенция Франс Прес.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР