Фондовите индекси на борсите в Западна Европа нараснаха по време

...
Фондовите индекси на борсите в Западна Европа нараснаха по време
Коментари Харесай

Европейските акции отново на печалба, ЕЦБ обеща да ускори изкупуването на облигации

Фондовите показатели на тържищата в Западна Европа набъбнаха по време на търговията в четвъртък, освен това за четвърта поредна сесия, откакто Европейската централна банка (ЕЦБ) даде обещание да усили изкупуването на облигации на фона на възходящите разноски по заемите на Стария континент.

Позитивно въздействие върху пазарите оказа новината, че долната Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати най-сетне утвърди пакета от 1.9 трилиона $ за поддръжка на стопанската система против пандемия, препоръчан от президента Джо Байдън. Очаква се той да подпише указа за утвърждение на законопроекта в петък, а преди този момент да направи послание към американския народ, което най-вероятно ще стане, откакто затворят пазарите на акции в Западна Европа.

За отбелязване е, че данните от Министерството на труда на Съединени американски щати за динамичността на потребителските цени помогнаха да спаднат опасенията за ускорение на инфлацията, отбелязва Trading Economics.

Потребителските цени, като се изключи храните и силата (индексът Core CPI), се покачиха с 1.3% на годишна база през февруари, най-ниският % от юни 2020 година Повишаването на цените се забави от 1.4% месец по-рано, макар че специалистите чакаха темповете на напредък през януари да продължат.

Какво реши Европейската централна банка

Търговците с нараснало внимание наблюдаваха месечната среща на борда на гуверньорите на Европейската централна банка (ЕЦБ). Анкетираните от „ Ройтерс “ наблюдаващи, чакаха ЕЦБ да усили размера на изкупуване на активи, както и да удължи периода на програмата (PEPP). В момента програмата 1.85 трилиона евро (2.21 трилиона долара) се чака да завърши през март 2022 година. Решението, обаче, не съответства с прогнозата на наблюдаващите.

Европейската централна банка (ЕЦБ) реши през днешния ден да остави водещата си рента без смяна на историческия най-малко от нула %, най-малко до момента в който инфлацията „ решително “ доближи задачата си от малко под 2%. Така трите типа остават както следва: главната рента е 0%, лихвите по депозитите - минус 0.5%, и лихвите по маржин заемите – плюс 0.25%.

Регулаторът разгласи, че няма да трансформира размера, само че ще увеличи изкупуването на облигации през идващото тримесечие по програмата си (Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) за 1.85 трлн. евро, с цел да се опита за предотврати възобновяване на европейската стопанска система да бъде застрашено от нарасналата рентабилност на облигациите. Непроменен остава и срокът на деяние на програмата до края на март 2022 година и при всички случаи, до момента в който сметне, че рецесията, породена от пандемията на ковид, е завършила. Освен това, ЕЦБ има намерение да реинвестира приходите от погасените облигации по PEPP най-малко до края на 2023 година

ЕЦБ има намерение да продължи осъществяването на стартиралата преди този момент стратегия за назад изкупуване на активи (APP) със същото движение – по 20 милиарда евро на месец. ЕЦБ съобщи, Съветът на гуверньорите продължава да чака месечното изкупуване на APP да продължи толкоз дълго, колкото е належащо за повишение на стимулиращия резултат на лихвените проценти, и ще завърши малко преди централната банка да стартира да покачва основните лихвени проценти.

Също по този начин ЕЦБ ще продължи да обезпечава съответно равнище на ликвидност посредством интервенции по рефинансиране, а към смяна на всички принадлежности ще пристъпи, в случай че е належащо, когато се убеди, че инфлацията стабилно се приближава до целевото равнище от 2%, написа в известието на ЕЦБ до медии.

Представителите на ЕЦБ показаха угриженост за повишаването на лихвените проценти по дълготрайното кредитиране като отзив на случилото се в Съединени американски щати, където икономическото възобновяване се чака да бъде по-бързо. Еврозоната към момента е в двойна криза и икономистите са на мнение, че страните от валутния съюз не са подготвени за повишаване на лихвите.

В европейския валутен съюз доходността по дълготрайните държавни облигации се е повишила с към 0,3 на 100 от началото на годината. Това не е доста и процентите остават ниски. ЕЦБ, обаче, желае да избегне прибързано стягане на кредитирането, до момента в който бизнесът към момента се бори с локдауна поради ковид.

Пазарът

До обед общият европейски показател STOXX 600, в който са включени най-големите компании на Стария континент, се увеличи с 0.23%), а от националните измерители на „ сините чипове “ с най-голям растеж беше италианският FTSE MIB (+0.91%), следван от испанския IBEX 35 (+0.39%), френския САС 40 (+0.21%), английския FTSE 100 (+0.11%), а единствен DAX се намали (-0.12%). Следобед възходящият тренд се резервира и за някои знаци даже се форсира.



Източник: MarketWatch

От секторните показатели максимален беше растежът при софтуерния. Цената на акциите на нидерландската компания ASML Holding NV набъбнаха с 2.79%, на доставчика на интернет Prosus NV се покачиха с 2.73%, а на немската Infineon Technologies AG нарастнаха с 3.62%.

Книжата на Rolls-Royce Holdings Plc нарастнаха с 0.71%, макар че английският инженерингов холдинг заяви, че загубата за 2020 година се е нараснала преди налози, поради понижаване на приходите и предвижда висока неустановеност в краткосрочна вероятност.

Пазарната стойност на английската WPP Plc се усили с 0.24%, откакто една от най-големите рекламни компании в света записва загуба преди облагане с налози в края на 2020 година заради отписвания, свързани с пандемията на ковид. WPP обаче съобщи, че чака доста възобновяване на бизнеса през 2021 година. Освен това, WPP възобнови програмата си за назад изкупуване. Някои анализатори остават внимателни във връзка с вероятностите на компанията.

Капитализацията на Assicurazioni Generali SpA също набъбна с 0.87%. Най-голямата застрахователна компания в Италия регистрира спад на чистата облага през 2020 година с съвсем 35%, само че удостовери финансовите си цели за 2021 година, които са по-високи от финансовите резултати през предходната година.

Сред печелившите бяха и акциите на нидерландската Royal Dutch Shell Plc, които набъбнаха с 0.22%. Новият ръководител на Shell ще бъде Андрю Макензи, някогашен изпълнителен шеф на BHP Group Plc. На тази позиция той ще размени Чад Холидей, който шест години беше ръководител на борда на шефовете на Shell.

На върха на STOXX 600 се изкачиха книжата на френската капиталова група Eurazeo SE, които скочиха с 8.35%.

Акциите на Hugo Boss AG се намалиха с 3.56% и слязоха на дъното на STOXX 600. Германският производител на облекло и аксесоари претърпя чиста загуба през 2020 година на фона на негативното влияние на пандемията върху продажбите, поради наложените обществени и стопански ограничавания.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР