Фондовите борси по цял свят реагираха негативно на решението на

...
Фондовите борси по цял свят реагираха негативно на решението на
Коментари Харесай

Борсите в Азия и Европа последваха силния спад на Уолстрийт

Фондовите тържища по целия свят реагираха отрицателно на решението на Фед да увеличи главните си лихви и на последвалия спад пазара на акции на Уолстрийт към 15-месечни дъна, съобщи БНР.

Токийският фондов показател Nikkei завърши търговията в четвъртък с намаляване от 2,84%, следвайки и изцяло предстоящото от вложителите решение на Японската централна банка да резервира без смяна досегашната си политика на рекордно ниски лихви. Индексът Hang Seng се намали с 0,94%, китайският показател Shanghai Composite - с 0,52%, южнокорейският Kospi - с 0,9% и тайванския показател Taiex - с 1,11%.

Подновеното напрежение на пазарите на акции е реалност, откакто нощес Федералният запас на Съединени американски щати увеличи главната си рента за четвърти път в границите на отминаващата година и алармира, че ще продължи с политиката на стягане на лихвите и следващата година, въпреки и с малко-по-умерено движение. Решението на Фед разочарова вложителите на Уолстрийт, които се надяваха, че сериозните турболенции на финансовите пазари напоследък ще накарат централната банка да обмисли пауза в цикъла на увеличение на краткосрочната федерална фондов рента.

След решението на Фед главните американски фондов показатели се оказаха под нов мощен напън от продажби, като DJIA завърши снощната търговия със спад от 352 пункта (понижение с 1,49%), заличавайки първичен растеж с към 382 пункта, който беше реалност преди края на съвещанието на централната банка. Индексът S&P500 пък се намали с 1,54% до най-ниско равнище от септември 2017-а година, а софтуерният показател Nasdaq Composite се срина с 2,17%. Инвеститорското отчаяние от политиката на Фед се отразява отрицателно и на днешната извънборсова търговия, където фючърсите на DJIA се намаляват с нови над 100 пункта (понижение с 0,47%), на S&P500 - с 0,54% и на Nasdaq 100 - с 0,54%.

Европейските фондови пазари също започват днешната търговия със солидни загуби, като общият показател Stoxx Europe 600 се намалява с 1,43% до най-ниски равнища от декември 2016-а година, немският показател DAX 30 - с 1,44%, френският CAC 40 - с 1,47% и английският FTSE100 - с 1,27%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР