Фондацията си осигури бюджет от 3,7 млн.лв., който няма да

...
Фондацията си осигури бюджет от 3,7 млн.лв., който няма да
Коментари Харесай

Фондация "Пловдив 2019" ще управлява културния живот на града още поне 3 години

Фондацията си обезпечи бюджет от 3,7 млн.лв., който няма да се изплати едновременно От 2014 година до през днешния ден фондацията е подкрепила над 1200 събития на обща стойност от близо 20 млн. лв.. " Пловдив 2019 " е добре позиционирана да кандидатства за пари по Плана за възобновяване, където има специфична стратегия за просвета и общини
Три години минаха, откогато Пловдив беше европейска столица на културата, само че главният мотор на събитията - Фондация " Пловдив 2019 ", към момента е на сцената. Организацията приготви кандидатурата на града и по-късно провежда културните събития по време на Европейска столица на културата. Мандатът ѝ е стеснен, като след края на 2019 година тя получи право да действа още три години. На 2 август тази година тя си подсигурява бюджет за още толкоз, откакто общинският съвет гласоподава да удължи мандата на фондацията, която е напълно обществена благосъстоятелност.

Така Пловдив открива казус - това е първата община в страната с настрана " културно звено ", което ръководи и възнамерява огромна част от културните ѝ действия. С удължаването на мандата фондацията де факто се открива и като резистентен модел, който ще се опита да се възползва оптимално от новия План за възобновяване. По него още тази година би трябвало да тръгнат принадлежности за поддръжка на културния мениджмънт и действия, които ще финансират общините.
Стълбът на Година на културата
" Фондация " Пловдив 2019 " е структурата, върху чиито рамене лежи към този момент открития бранд " Европейска столица на културата ". Най-добрата линия, която ние можем да следваме, е да се опитаме да запазим програмата по най-хубавия метод и да я разширяваме. Стана съвременно да идваш в Пловдив, към този момент имаме инерция, обвързвана с развиването на Европейска столица на културата, и е най-логично това да бъде непокътнато ", споделя пред " Капитал " Кирил Велчев, изпълнителен шеф на Фондация " Пловдив 2019 ".
Реклама
Учредена още през 2011 година, " Пловдив 2019 " стартира формалната си работа през 2014 година, когато градът печели купата " Европейска столица на културата " за 2019 година Тогавашният ѝ екип е формиран от петима души и има за цел да провежда и осъществя плана.

Процесът на подготовка на кандидатурата минава в два стадия. Първият оформя концептуалната рамка на програмата, в който над 35 креативен екипа аплайват с хрумвания. Вторият стадий е отдаден на основаване на връзки с артистичната среда на Пловдив и включване на европейски партньорства. През март, април и май 2015 година са извършени срещите, които построяват първичния формат на програмата.

Новият мандат на културната фондация бе гласуван на 2 август - до 2025 година За 3-годишния интервал бяха гласувани и 3.7 млн. лв. за прехрана, планувани от общинския бюджет. Те няма да бъдат изплатени едновременно, а в идващите 3 години ще бъдат обект на обособени бюджетни решения на община Пловдив.

Към момента фондацията е напълно общинска конструкция, а неин принципал е общинският съвет. Предвидените средства се употребяват от " Пловдив 2019 ", с цел да бъдат отчасти финансирани културни оператори и продуценти на културно наличие, които желаят да основават събития за културната стратегия на града.
Реклама Фондацията в числа
От 2014 година до през днешния ден фондацията е подкрепила над 1200 събития на обща стойност близо 20 млн. лв.. Публичните събития, извършени в Града под тепетата през 2019 година, са над 600, а 1.2 млн. пълнолетни жители на страната са посетили най-малко едно от събитията в програмата на Пловдив за 2019 година

Това сочат данните от доклада на самата фондация.

В пика на интензивността си през 2018 и 2019 година оперативният ѝ екип възлиза на 50 души и 1500 доброволци, стажанти и интернационалните сътрудници. В момента е много по-свит - 10 души.

Въз основа на данните от народен за 5-годишен интервал и серия от проучвания, извършени сред 2015 и 2019 година, излиза наяве, че приходите от гости за културни събития в град Пловдив през 2018-2019 година възлизат на впечатляващите 400 млн. лв.. Тези данни се отнасят за гости от страната и не включват цените за превоз и билетите за посещаване на събитията. За съпоставяне - годишният бюджет на целия Пловдив е малко над 500 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР