Фондацията е създадена през 1984 г. в подкрепа на демокрацията,

...
Фондацията е създадена през 1984 г. в подкрепа на демокрацията,
Коментари Харесай

Сорос дари 18 милиарда долара на ”Отворено общество”

Фондацията е основана през 1984 година в поддръжка на демокрацията, човешките права и свободата на печата.

"Отворено общество " получи 18 милиарда $ от 87-годишния Сорос, огромен донор на Демократическата партия в Съединени американски щати, съобщи говорителка на фондацията пред Агенция Франс Прес, представена и от Българска телеграфна агенция.
Сумата е обвързвана с "текущия трансфер на активи " от страна на Сорос, "който възнамерява да остави най-съществения дял от благосъстоянието си на фондациите "Отворено общество ", посочи тя.

Дарението трансформира "Отворено общество " във втората най-богата неправителствена организация в Съединени американски щати след фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Фондацията на Гейтс разполага с 40 милиарда $, с цел да подкрепя решаването на проблемите в публичното опазване на здравето и развиването на всички места по света, сочат данни на "Нешънъл филантропик концерн ".

"Отворено общество " съставлява мрежа от 39 организации, работещи в целия свят. Първата стартира да работи през 1984 година в Унгария, родната страна на Сорос. Последната досега бе открита през 2016 година в Мианма.

Джордж Сорос е президент на "Отворено общество ", а синовете му Александър и Джонатан - членове на управителния съвет. В активността на фондацията вземат участие и други от децата му. Известен с рисковите си финансови интервенции, американският милиардер от унгарско родословие е дарил до момента 12 милиарда $ от положението си за благотворителни цели.

Първото му подаяние е от 1979 година, когато финансистът обезпечи стипендии на чернокожи възпитаници от Южна Африка в разгара на апартейда, припомня фондацията му на своя уебсайт.

Той беше огромен донор на несполучливата президентска акция на Хилари Клинтън през предходната година и прави последното си подаяние на фона на възходящото напрежение с държавното управление на Унгария в спор поради академичната и медийната независимост.

Освен това Орбан упрекна Сорос, че представлявал заплаха за националната сигурност и "общесвен зложелател " поради поддръжката си за рисковата всеобща имиграция на мюсюлмани в Европа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР