Фондацията Breakthrough Prize обяви носителите на наградите за пробив във

...
Фондацията Breakthrough Prize обяви носителите на наградите за пробив във
Коментари Харесай

Обявиха лауреатите на научните Оскари

Фондацията Breakthrough Prize разгласи носителите на премиите за пробив във фундаменталната физика, естествените науки и математиката за 2022 година, както и призьорите в категориите New Horizons и New Frontiers. Общият награден фонд на „ Оскарите за просвета " е 15,75 милиона $, се споделя в прессъобщението на уредниците.
Всяка от петте награди е по 3 милиона $. Носителите на премията в категорията „ Естествени науки “ са Каталин Карико и Дрю Вайсман - разработчиците на технологията за модифициране на иРНК, която е в основата на доста ваксини против ковид, в това число Sputnik V, Pfizer и Moderna.
Награди в тази категория бяха присъдени и на разработчиците на способи за секвениране на ДНК и РНК от ново потомство. Приз взе и Джефри Кели - индивидът, който сподели ролята на протеина транстиретин в развиването на доста невродегенеративни и сърдечно-съдови болести.
Наградата за фундаментална физика отиде при Хидетоши Катори и Джун Йе, които без значение един от различен съумяха да утроят точността на атомния часовник. Подобни устройства, означават уредниците на премията, изостават със секунда на всеки 15 милиарда години.
В региона на математиката " за монументалната творба, довела до пробив в нашето схващане " на холономичните D-модули премия получи японецът Такуро Мошизуки, който изучил техните вариации и в сингулярностите — точките, в които обсъжданите уравнения към този момент нямат смисъл.

Шест награди в бранша New Horizons в размер на 100 000 $ ще си разпределят 10 млади физици и математици, в това число откриватели на времеви кристали и гравитационни талази. Три дами са лауреати на премията New Frontiers на името на Мариям Мирзахани, връчва се на жени-математици.
Breakthrough Prize е учредена от създателя на Mail.Ru Юрий Милнер, притежателя на Фейсбук Марк Зукърбърг, техните съпруги Присила Чан и Джулия Милнър и съоснователя на Гугъл Сергей Брин.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР