Фондация Тракия стартира процедура по оказване на спешна техническа помощ

...
Фондация Тракия стартира процедура по оказване на спешна техническа помощ
Коментари Харесай

Фондация Тракия със сигнал до ЮНЕСКО заради колекцията на Васил Божков

Фондация " Тракия " започва процедура по оказване на незабавна техническа помощ от ЮНЕСКО, оповестяват от самата фондация, като прецизират, че това се прави поради противозаконните, съгласно фондацията, опити за изземване на сбирката на Васил Божков.
Процедурата планува незабавно изпращане на интернационалните специалисти, които да създадат оценка на законността на настояването за изземване на античните предмети от страна на забърканите институции.
" Експертите ни към този момент преглеждат случая и ще изпратим екипи в най-скоро време ", споделил шефът на Звеното за запазване на културното завещание към ЮНЕСКО съгласно известието на Фондация " Тракия ", като името на въпросния шеф не е конкретизирано.
Ще бъдат оценени документите и аргументите за изземване, както и всяка една самостоятелна опаковка, планувана за всеки всеки предмет, специфичните контейнери за превоз, транспортните средства, плануваните застраховки и всички взети ограничения за предпазване по време на превозване и запазване на скъпите предмети. В случай, че специалистите от ЮНЕСКО заключат, че не са спазени процедурите и интернационалните стандарти, сбирката няма да може да бъде преместена, настояват от Фондация " Тракия ".
Реакцията е във връзка със известие от през днешния ден на Върховната административна прокуратура по отношение на инспекции за законността на сбирката на Васил Божков и Фондация " Тракия ". От фондацията се оплакват от " нечовешко и недопустимо отношение " към свои членове.
" Категорично считаме, че сходно известие от Прокуратурата цели да легитимира и продължаващото и на следващия ден нелегално изземване на частната сбирка на господин Васил Божков без съществуването на каквито и да е законови аргументи. Твърдо заявяваме, че няма да позволим преместването на нито един предмет в чувал, кашон или по какъвто и да е метод, друг от откритите с интернационална инструкция стандарти. А точно – правене на паспорт за всеки предмет, двустранно разказване на положението му, разработване на специфична опаковка с неповторимо " легло " по формата на съответния предмет, съществуването на незапалим, херметически затворен резервоар, климатизация и застраховка. Припомняме на органите на реда и държавната администрация, че съществуват интернационалните правила и конвенции за запазване и отбрана на културните полезности, благосъстоятелност както на страната, по този начин и на частни колекционери ", прецизират от Фондация " Тракия ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР