Фондация Отворено общество (ФОО) днес съобщи, че планира да ограничи

...
Фондация Отворено общество (ФОО) днес съобщи, че планира да ограничи
Коментари Харесай

Отворено общество на Сорос съкращава част от персонала си

Фондация " Отворено общество " (ФОО) през днешния ден заяви, че възнамерява да ограничи отпущането на нови средства до февруари, защото нестопанските организации минават към нов действен модел, ръководен от сина на милиардера Джордж Сорос - Алекс.

Говорител на фондациите съобщи, че паузата няма да засегне актуалните получатели на дотации, съобщи Асошиейтед прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

В писмо, адресирано до " другари и сътрудници ", президентът на фондация " Отворено общество " Марк Малох-Браун написа: " Технологичните, екологичните, политическите и социално-икономическите промени слагат под въпрос идеалите на отвореното общество по света. Тези промени изискват от нас да преосмислим нашата филантропия. "

Част от това преосмисляне ще докара до редуциране на световния личен състав на ФОО от 800 души в 20 страни с 40%, което Малох-Браун назова " мъчителна вест за всички заинтригувани ". Това значи и промени в продължителността на безвъзмездните средства на фондацията.

Малох-Браун споделя, че фондацията ще съблюдава съществуващите финансови задължения, само че може да не възобнови някои от тях.

Големите промени във значими фондации в никакъв случай не са лесни за получателите на дотации, сподели Катлийн Енрайт, президент и основен изпълнителен шеф на Съвета на фондациите.

Някои сегашни получатели на грантове се тормозят за въздействието на кадровите промени и новия модел върху тяхното финансиране, като споделят, че самата неустановеност има цена, изключително за дребните организации.

През 2021 година, последната година, за която има цялостни данни, ФОО е дарила 1,5 милиарда $ в международен мащаб. Това включва 401 млн. $ в Съединените щати и 209 млн. $ в Европа и Централна Азия.

Джордж Сорос е американски финансист и милиардер от еврейско-унгарски генезис.

Става прочут с валутни спекулации и активността си на филантроп. Основател е на благотворителната фондация „ Отворено общество “ и е създател на голям брой книги. Богатството му към 2007 година е оценено на 8,5 млрд. долара от списание Форбс, с което той се подрежда на 80-о място по благосъстояние в света и 24-то в Съединени американски щати. Сумата, която е дарил през 1991 – 2011 година посредством своята фондация „ Отворено общество “, е над 11 милиарда $

Като начало на благотворителната му активност се сочи 1979 година с стратегия за стипендии на африкански студенти в лицей в Южна Африка. Сорос е един от създателите и донорите на Централноевропейския университет в Будапеща. Правил е и дарения за Нов български университет и Американски университет в България.

През 2005 година е превел 30 милиона $ във „ фонд за ромско обучение “, част от „ Десетилетието на ромското включване “. Главен спонсор е на Международен център за проучване на малцинствата и междукултурните взаимоотношения

В България, посредством фондация Отворено общество, той финансира целево редица неправителствени организации като Център за икономическо развиване, Европейски институт, Институт за пазарна стопанска система, Червената къща, Център за обществени практики, Център за демократични тактики.

Сорос е прочут и с дейната си поддръжка за заверка на марихуаната.

Сорос е един от първите крупни вложители в българската софтуерна индустрия след рухването на комунизма. С политическа поддръжка през 1998 той инициира основаването на Рила Солюшънс, една от първите частни софтуерни компании в страната, които работят по аутсорсинг проекти за чужбина.

От момента на замогването му, множество конспиративни теории за Джордж Сорос биват основани и разпространявани. В същността си те са сериозни, изключително по отношение на пресечните точки сред политическите му възгледи и филантропската му активност. Авторът Майкъл Волрайх назовава явлението „ антисоросизъм “
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР