Фондация „Нашият дом е България“ представи концерт-спектакъла Свещената азбука в

...
Фондация „Нашият дом е България“ представи концерт-спектакъла Свещената азбука в
Коментари Харесай

Фондация „Нашият дом е България“ представи концерт-спектакъла Свещената азбука навръх 24 май

Фондация „ Нашият дом е България “ показа концерт-спектакъла " Свещената писменост " в възхвала на делото на Светите братя Кирил и Методий, техните възпитаници и Св. Цар Борис Покръстител, точно на 24 май пред Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “ в София, чиято фасада бе художествено осветена за събитието.

Мястото на концерта е подбрано не инцидентно - измежду знаците на българската нематериалност – Националната библиотека, Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и паметника на първоучителите, считан и до през днешния ден за едно от най-значимите достижения на българското монументално изкуство - в 50-тата годишнина от неговото въздигане. Кирил и Методий са първопросветители на славянските нации и основоположници на първия писмен славянски език, на който се превеждат Христовото слово и богослужебните книги. Неслучайно те са оповестени и за настойници на Европа.

Програмата на концерта включваше църковно-славянски песнопения, молебствия, завещани от св. Седмочисленици и техни възпитаници, фрагменти от житията им, емблематични текстове от Свещеното писание и патриотични песни.

Неповторимият театър пресъздаде едни от най-значимите за българската книжовност и християнство моменти, както и съумя да съобщи на присъстващите извечните послания на Божието слово.

„ Отдаваме респект към Светите братя Кирил и Методий и се прекланяме пред техния популярен героизъм. Те ни завещаха нашата книжовност по Божий промисъл, най-много с цел да познаем коя е живата вода на Божието слово. Нашият народ е блажен! “ – прозвуча измежду въздействащите осъществявания на Софийски Свещенически Хор, Класически отбор “Кварто”, хорът на БНР, Янко Лозанов, Орлин Горанов, хор „ Св. Наум Охридски “. А обичаният на всички водещ Ники Кънчев направи викторина с деца, на които зададе въпроси, свързани с живота и активността на Кирил и Методий и техните възпитаници. Отговорилите вярно малчугани получиха специфични книжки и балони.

Денят на българската писменост, култура и просвета е удостоверение за горделив, древен героизъм в името на народа ни и неговото просвещение, в името на буквите, които изписват славната ни вековна история. 24 май уважава съхранението на духа на нацията, даже когато е най-трудно и непостижимо да бъде опазен. Езикът и писмеността са знак за еднаквост, щит против давност, съхранена памет в сложни времена, безсънен глас измежду тежки борби.

Азбуката, основана от светите братя Кирил и Методий, е минала тестванията на вековете и е надживяла многочислени исторически тествания. Тази книжовност е с възвишен генезис и с нея нашият народ е блажен.

От фондация " Нашият дом е България " благодарят на Столична Община за поддръжката.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР