Фондация Живи планини“ и фондация Първите три минути“ започнаха съвместна

...
Фондация Живи планини“ и фондация Първите три минути“ започнаха съвместна
Коментари Харесай

Дефибрилатори за 20 хижи в България ще осигури кампания

Фондация „ Живи планини “ и фондация „ Първите три минути “ започнаха взаимна самодейност – „ Спаси живот в планината “. Кампанията е с дълготрайност една година – до октомври 2024 година и има три цели: съоръжение на 20 високопланински хижи в Пирин, Рила, Стара Планина, Витоша и Родопите с автоматизирани външни дефибрилатори (АВД);  образование за оказване на първа помощ при неочакван сърдечен арест с потребление на АВД по модерни европейски стандарти и осъществяване на осведомителна акция за предварителна защита и оказване на първа помощ при сърдечен арест. С дефибрилатори в планините сега разполагат само някои от зимните курорти в България.

Целта на самодейността „ Спаси живот в планината “ е основаването на условия за оказване на по-качествена и навременна първа помощ на туристите и планинските водачи, които могат да се окажат застрашени от неочакван сърдечен арест. По данните на фондациите основен фактор за избавяне на живот в сходна обстановка е оптимално късото време за реакция.

Основната част от средствата се планува да бъдат набрани посредством дарителски начинания и продажба на авторския календар “Живи Планини ” на известния български планинар, фотограф и планински лидер Бранислав Бранков. Календарът е на половина спомен и на половина справочник през планините, като на лицевата страна на всеки месечен лист са определения за месеца кадър и датите, а на гърба – цялостната история на фрагментите, преразказана в текст и спомагателни фотоси. От началото на акцията до края на месец януари 2024 година са събрани над 40 хиляди лева, задоволителни за закупуване на 8 дефибрилатора. Кампанията за набиране на средствата продължава до октомври 2024 година.

Припомняме, че преди месец фондация “Първите три минути ” и Hewlett Packard Enterprise България сложиха първия автоматизиран дефибрилатор на територията на Софийската зоологическа градина.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР