Фондация Искам бебе“ алармира, че у нас все повече млади

...
Фондация Искам бебе“ алармира, че у нас все повече млади
Коментари Харесай

Омбудсманът призова НЗОК да покрива изследванията за репродуктивност

Фондация „ Искам бебе “ сигнализира, че у нас от ден на ден младежи се оказват със съществено нарушена репродуктивна функционалност
Препоръка Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да покрива проучванията за репродуктивност е изпратена от омбудсмана Диана Ковачева.

В нея тя приканва в пакета от здравни действия, покривани от бюджета на касата, да бъдат включени годишни проучвания за репродуктивността. При дамите това е оценката на яйчниковия запас, а при мъжете – проучването  на спермограмата.

Препоръката е изпратена до служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев и до краткотрайно изпълняващия длъжността шеф на НЗОК доктор Йорданка Пенкова, както и до ръководителя на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров, оповестиха от пресофиса на публичния бранител.

Поводът е сигнал от Фондация „ Искам бебе “, която сигнализира, че у нас от ден на ден младежи на възраст сред 25-35 години се оказват със съществено нарушена репродуктивна функционалност. Според фондацията това се дължи на неналичието на проучване на яйчниковия запас в млада възраст. Те показват, че в случай че проучването се прави годишно на дами над 18-години, това би довело до ясна картина за техния репродуктивен статус и за обмисляне раждането на дете в сходство със здравословното им положение.

Затова от Фондация „ Искам бебе “ оферират в пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на НЗОК, „ на всяка жена на възраст от 18 до 35 години да се включи проучване на хормона за оценка на яйчниковия запас (АМХ) “ и прецизират, че все още междинната цена на проучването на този хормон е в размер на 50 лв., както и че за мъжете на същата възраст проучването на спермограмата е на стойност 70 лв..

Омбудсманът обръща внимание на обстоятелството, че все още няма данни и не се води статистика какъв брой от дамите и мъжете в млада възраст са с репродуктивни проблеми, защото проучването на яйчниковия запас най-често се прави едвам при кандидатстване за финансиране на действия по асистирана репродукция. Така дамите схващат за тях прекомерно късно с произлизащия от това разход на обществени и персонални средства, а от време на време се стига и до неспособност да имат деца, като в същата обстановка, с късното определяне на репродуктивни проблеми, се оказват и мъжете.

В рекомендацията си Диана Ковачева акцентира още, че ролята на общопрактикуващите лекари е извънредно значима – те би трябвало да осведомят жителите и да ги насочват към осъществяване на профилактични проучвания по отношение на репродуктивното им здраве. 

Около 90% от дамите с висше обучение в България раждат първото си дете към и над 30-годишната си възраст, до момента в който 50% от дамите с главно и по-ниско обучение – до 22-годишна възраст, демонстрира изследване на организация „ Алфа Рисърч “, оповестено в края на годината. Между 21 и 25 години е интервалът, в който една жена би било добре да роди първото си дете, сподели пред Българска телеграфна агенция доктор Георги Николов, ръководител на Българската асоциация по репродуктивна човешка ембриология по повод  взаимната самодейност на Фондация „ Искам бебе “ и Българска телеграфна агенция „ Бебе в точния момент “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР