Фондът за рисков капитал Vitosha Venture Partners обяви нова вълна

...
Коментари Харесай

Фондът Vitosha Venture Partners инвестира 2.35 млн. евро в нови шест компании

Фондът за рисков капитал Vitosha Venture Partners разгласи нова вълна вложения на стойност 2.35 млн. евро. В нея влизат шест нови компании в разнородни браншове. Това е вторият рунд покупко-продажби на фонд мениджъра, който ръководи 25.9 млн. евро обществен запас от Фонда на фондовете.

През януари тази година Vitosha Venture Partners - общо 2.34 млн. евро. Втората вълна от вложения е нетрадиционна и се отличава от предходната по това, че обгръща компании, които оферират освен онлайн услуги и програмен продукт, само че и физически артикули. Управляващият сътрудник Марин Илиев разяснява пред " Капитал ", че действителната подготовка за покупко-продажбите като асортимент на фирмите е почнала към година преди сключването им, а административната - незабавно след първата вълна от януари.
Екипът на Vitosha Venture Partners. Фотограф: Надежда Чипева Меките и футуристични вложения
Първата инвестиция е в софтуерната компания Omnio (през сдружението " Омнио " ) и е на стойност 200 хиляди евро. Платформата автоматизира процесите по допустимост във финансовите институции и наблюдава придвижването на пари през банките за попречване на съмнителни транзакции. " Разплащателните институции са задължени да следят и рапортуват придвижванията на паричните потоци. Omnio автоматизира и наблюдава огромна част от процесите, които изискват работна ръка, и изготвя отчети за мениджмънта и регулаторните институции ", разяснява Илиев. Компанията ще употребява финансовата помощ за развиване на компанията и внедряване на софтуера във финансови институции.

Втората инвестиция, за 150 хиляди евро, е в TokWise (през сдружението " ТокУайз " ), която дава платформа за ръководство на портфейл от зелена сила. Тя е ориентирана към производители, агрегатори и продавачи на електрическа енергия с концепция оптимизация на портфейлите им, увеличение на облагите и възстановяване на успеваемостта. От Vitosha Venture Partners вземат решение да влагат в компанията, тъй като е добре наложена на пазара - минала е през няколко акселераторски стратегии, в това число и тази на различен фонд към Фонда на фондовете - Innovation Capital, и е получила финансова поддръжка от няколко бизнес ангели. Инвестицията от фонда ще бъде вложена в разширение на пазара в страната и Европа и надграждане на продукта.

Третата инвестиция, на стойност 600 хиляди евро, е в компанията Assen Aero (през сдружението " Асен аеронаутикс Европа " ), която създава футуристичен дрон за персонален транспорт. " През последните няколко години въздушният превоз стана извънредно известен и се чака през 2024-2025 година в доста градове да има така наречен летящи таксита. Смята се, че идната гражданска война и бъдещето на превоза в градовете са летящите устройства. Очаква се те да решат доста от проблемите като замърсяване и тапи ", споделя Илиев.

Assen е най-нетрадиционната инвестиция, тъй като към момента няма подготвен артикул, а единствено два осъществени прототипа. Според екипа на Vitosha Venture Partners устройството е друго, а вложителите от целия свят са насочили взор към летящите нововъведения, тъй като са перспективни. Финансирането е за доразвиване на прототипа на Assen, тъй че в близко бъдеще той да стартира да транспортира хора.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР