Фондът за лечение на децата в чужбина има достатъчно пари

...
Фондът за лечение на децата в чужбина има достатъчно пари
Коментари Харесай

Фондът за лечение на децата в чужбина има достатъчно пари -

Фондът за лекуване на децата в чужбина има задоволително пари и средствата в него не са употребявани досега. Ако нещо би трябвало да бъде допълнено в заключителните разпоредбни на Закона за държавния бюджет, то би трябвало да е единствено за балансиране на бюджета на НЗОК.

Това съобщи депутатът от " ИТН " Любомир Каримански, откакто от " Възраждане " показаха опасения дали ще бъдат отпуснати спомагателните пари в размер на 14 милиона лева за лекуване на деца в чужбина, гласувани с актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Преди два дни - едното за 10% нарастване на заплатите в здравната каса и другото за разпределяне на 14 милиона лв. за скъпоструващо лекуване на тежко заболели деца. 

Днес на брифинг в парламента от " Възраждане " Цончо Ганев сподели, че се обмисля по какъв начин с промени в преходните и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет за тази година - тяхното предложение за отпущането на допълнителните 14 милиона лв. да отпадне.

Според " Възраждане " парите за лекуване на деца в чужбина няма да бъдат отпуснати и затова те ще пратят писмо до президента Румен Радев в знак на митинг. 

" Няма да позволи да се спекулира с информация, изключително по тематика, толкоз мъчителна за всички - каквато е лечението на децата в чужбина. Аз и моите сътрудници от Има Такъв Народ сме внесли за разглеждане Закона за персоналната помощ, до който не се стигна в пленарната зала, само че мина през всички комисии. Никой от нас не си е разрешил да прави популизъм по тази тематика. Не можем да допуснем поради това целият бюджет на НЗОК да бъде дебалансиран ", посочи Любомир Каримански. 

Той акцентира, че във Фонда за лечение на децата в чужбина има задоволително пари, и в случай че е имало отводи за лекуване, то е било по други аргументи, евентуално лекарски или административни. 

Любомир Каримански съобщи, че парламентарната бюджетна комисия работи в интерес на децата, които би трябвало да бъдат лекувани в чужбина. Той сподели още, че е изискал информация за извършените лекувания от Национален статистически институт, като задачата е да се откри повода за всеки отвод на лекуване и дали е поради липса на средства.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР