Фондът за лечение на деца в чужбина е закрит по

...
Фондът за лечение на деца в чужбина е закрит по
Коментари Харесай

Дечев намира за абсурдни твърденията, че страни от ЕС не вярват на НЗОК

Фондът за лекуване на деца в чужбина е закрит по прищявката на един шеф на НЗОК , отхвърлят лекуване на български деца поради опасения по кое време ще си получат парите от НЗОК. За това сигнализира преди дни Пенка Георгиева, ръководител на пациентски организации " Заедно с теб ".

" Няма никакъв риск за достъпа на деца до лекуване в чужбина ", в случай че се постанова. Твърденията, че страните от Европейски Съюз не имат вяра на НЗОК и за това не вършат лекуване на тежко заболели деца, е неуместно , изясни пред Българска национална телевизия шефът на Здравната каса доктор Дечо Дечев.

" Българската каса дължи към румънската 28 000, само че те дължат на нас в пъти повече ", разяснява той информация, че на 9-годишно българче е отказано лекуване в Румъния, защото румънската здравна каса се тормози за средствата си от НЗОК.

Георгиева разяснява гибелта на 17-годишното момче Красимир Коев от Шкорпиловци, който не съумя да дочака белодробна трансплантация с думите: " Едно почтено българско дете живееше на брега на морето и мечтаеше да отиде на плажа. Толкова ли няма страна, която да сбъдне фантазията на едно детенце да отиде на плажа ".

" Касата може да изпраща деца за лекуване в чужбина единствено с формуляр С2. Няма отказани хора за лекуване ", разяснява Дечев. От половин година вървим по разпоредбите, избрани в процедурата по договаряне с фондовете, добави той.

Пациентските организации у нас предизвестяват за сходни случаи от към 2-3 месеца, когато стана ясно, че Фондът за лекуване на деца в чужбина ще бъде закрит и ще премине под НЗОК . Според организациите непознатите лечебни заведения предпочитали да лекуват българчетата посредством Фонда, само че по-късно решение на ръководещите, заложено в Държавния бюджет за 2019 година, ситуацията се трансформирало - здравните заведения зад граница нямали доверие в НЗОК.

 Пенка Георгиева: Закриха Фонда за лекуване на деца по прищявката на един шеф на НЗОК
Пенка Георгиева: Закриха Фонда за лекуване на деца по прищявката на един шеф на НЗОК

Без своевременни ограничения ни чака гибелта на деца с тежки онкологични болести

Никой не нарушава достъпа на децата, които имат потребност от лекуване. " Ще не престават да се изплащат хотели, билети, лекуване, както и възнаграждения на непознати професори. Касата няма да изплаща медикаменти, отвън позитивния лист ", изясни Дечев.

" НЗОК е в по-лошо административно и обществено положение. Преди 13 години нещата бяха по-добре. Системата се промени обаче ", разяснява шефът на Здравната каса.

Проблемът в системата е в самото съсловие, има потребност от смяна, само че за първи път в действителност са подхванати дейности, които да изразходват вярно средствата в опазването на здравето , добави Дечо Дечев.

 Отказват лекуване на българчета в чужбина поради просрочените отговорности на НЗОК
Отказват лекуване на българчета в чужбина поради просрочените отговорности на НЗОК

Организации чакат проблеми с лекуването на деца с левкемия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР