Фондът за лечение на деца отказа да доплати разходи по

...
Фондът за лечение на деца отказа да доплати разходи по
Коментари Харесай

Фондът за лечение на деца отказа да доплати операцията на 6-годишно дете в Австрия

Фондът за лекуване на деца отхвърли да доплати разноски по интервенцията на 6-годишно дете в Австрия. Процедурата към този момент е осъществена, а нейното финансиране е било авансово утвърдено от Фонда. Родителите на Анелия Витанова обаче получават две фактури в деня на изписването й.

Анелия мечтае един ден да върви сама. Тя се ражда в седмия месец с детска церебрална парализа. „ Не може да върви, движи се благодарение на родителите си и с помощни средства. Операцията дава късмет доколкото да помогне за развиването й, да й се изправи стойката и да поправя походката си. Всичко зависи от работата с нея и рехабилитацията й ", споделя татко й Юлиян Витанов.

За интервенцията са кандидатствали към Фонда за лекуване на деца и са били утвърдени. „ Изискаха да употребяваме дарителската ни сметка за превоз и настаняване, от съда в Перник отхвърлиха тези пари на основата на това, че имаме контракт с фонда, който дава обещание да заплати всички разноски, превоз, интервенцията и три прегледа след интервенцията ", посочи бащата.

След изписването на Анелия родителите й получават две фактури. Едната за 616 евро, а другата за малко над 8700 евро. По-малката сума обяснили с това, че била за компаньон и не била пусната към офертата. А за другите пари показали, че били за интервенцията - анестезиология, интервенция, всичко.

Д-р Мариета Райкова, която е шеф на Фонда, уточни, че издаденият формуляр S2, с който родителите са отишли да лекуват щерка си покрива оперативното лекуване и настаняването при общи условия. „ Лечението на детето е финансирано. Попитахме болничното заведение за спомагателните средства и те споделиха, че са пари за специфични условия за настаняване. При диалог с родителите обясних, че процедурата при всяко дете, когато има доплащане е, че отпущането и одобряването става посредством публичния съвет ", разяснява тя.

Бащата отхвърля да са били настанявани по специфичен метод и по думите му даже не са запитани какъв вид настаняване желаят.

Райкова посочи, че утвърденото финансиране е по оферта от преди година, когато Анелия е била утвърдена за лекуването. Тя отхвърля семейство Витанови да би трябвало да пускат молба за одобрение на новите разноски. „ Доплащането не желае нова молба, наясно сме, че трябват средства. Има и други случай, в които се постанова. Не мога да кажа по кое време Фонда ще заплати тези пари ", уточни тя.

Заседанието на Обществения съвет е на 4 юли и тогава ще се вземе решение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР