Фондът Солидарност, който цели да набира средства за подпомагане на

...
Фондът Солидарност, който цели да набира средства за подпомагане на
Коментари Харесай

Фондът за подпомагане на общини при бедствия се оказа неработещ

Фондът " Солидарност ", който цели да набира средства за подкрепяне на общини при бедствия, на процедура не работи, оповестява в. " Сега ". Проверка на изданието е открила, че за над двете години, откогато съществува, нито някой е търсил пари от фонда, нито той е отпускал средства на членовете си, без значение че в този интервал имаше значително бедствия.

Единствено община Хитрино, която не е член на фонда, е получила дребна сума след гърмежа на влакова цистерна предходната година.

Фондът " Солидарност " бе основан към Националното съдружие на общинитe (НСОРБ) напролет на 2015 година В него общините влизат на непринуден принцип, като би трябвало да внесат в началото най-малко хиляда лв., а по-късно – най-малко 300 лв. на година. Идеята бе при бедствия членовете на фонда да могат незабавно да употребяват до три пъти от размера на ресурса, който са внесли. Впоследствие този размер бе повишен до пет пъти за тежко потърпевшите общини.

Заместник изпълнителният шеф на НСОРБ Емил Савов съобщи пред " Сега ", че в случай че са били желани средства, те автоматизирано са щели да бъдат отпуснати.

Изданието показва, че едно от обясненията за нулевия интерес за кандидатстване пред фонда е фактът, че влаганите суми са дребни и надлежно средствата, които може да бъдат получени от дадена община също са дребни. Пречка е и изискването, че взетата помощ би трябвало да се върне, като се изключи отпуснатата за тежки случаи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР