Фондът PPF, който е собственик на телевизията BTV и мобилния

...
Фондът PPF, който е собственик на телевизията BTV и мобилния
Коментари Харесай

Собственикът на BTV и Yettel напуска Китай

Фондът PPF, който е притежател на малкия екран BTV и мобилния оператор " Йетел ", разгласи, че възнамерява да излезе от китайския пазар. Чешкият фонд има няколко компании, които развиват активност във втората стопанска система в света, като най-голямата от тях е тази за потребителско финансиране Home Credit. В портфолиото на PPF в района е и биотехнологичната Sotio, само че за бъдещото й няма информация.

Реклама
Фокусът на вложенията на фонда ще бъде преместен към Европа, съобщи изпълнителният шеф Иржи Смейч. " Опитваме се да намерим стратегически сътрудник там (в Китай), който ще вземе мажоритарен дял и по-късно ще поеме изцяло компанията, тъй като имаме вяра, че без това е невероятно да работим в Китай при сегашните условия ", сподели Смейч, представен от Reuters.

Доскоро Китай беше основен пазар за Home Credit. Компанията се радваше на бърз напредък и солидни облаги през последното десетилетие, като това се промени при започване на пандемията. Пандемията докара до сериозен спад на облагите, като последвалото стягане на регулациите и стеснен достъп до финансиране са аргументите за решението на управлението на фонда да напусне локалния пазар.

Групата Home Credit загуби 303 млн. евро предходната година и 584 млн. през 2020 година PPF регистрира облага 239 млн. евро предходната година и ръководи активи на стойност към 42.2 милиарда евро. Освен BTV фондът е притежател и на телекомуникационния оператор Yettel, който с изключение на в България развива активност и в Сърбия и Унгария.

Home Credit също по този начин търси сътрудници за бизнеса си в Югоизточна Азия, като повода е предпочитание за гарантиране на несъмнено и на ниска цена финансиране. Компанията желае да се откри и на пазарите в Индия, Виетнам, Индонезия и Филипините, само че това досега не се е случило. Причината е потребността от партнирането с компания, която към този момент разполага с банков лиценз, с цел да може да получи достъп до финансиране от депозити. Този способ на набиране на средства е доста по-сигурен от опитите за трупане на капитал. Преговори се водят с няколко компании, само че Смейч отхвърли да назове съответни имена.
Реклама
PPF се надява посредством продаването на бизнеса си в Китай да подсигури средства за придобиване на компании в Европа. Фондът има бизнеси в редица сектори, измежду които с изключение на развитите в България информационен и медиен има позиции в машиностроенето и биотехнологиите.

" Искаме центърът на тежестта на нашите вложения да бъде в Европа ", сподели Смейч, като прибавя, че PPF желае да се разшири по-широко отвън Балканите, което е обичайно най-силният район за фонда.

Смейч заема поста изпълнителен шеф от 15 юни, когато беше определен да наследи Ладислав Братоничек, който пое контрола след гибелта на създателя на фонда Петр Келнер. Братоничек се задържа на позицията година, като измененията бяха оповестени от брачната половинка на Келнер - Рената Келнерова, която държи 98.93% от акциите.

Смейч познава добре бизнеса на PPF. Той е един от най-богатите хора в Чехия, като съгласно списание Elite of Business положението му е 20.5 милиарда чешки крони (830 млн. евро). През последните години се фокусираше върху личната си капиталова група - Emma Capital, само че в интервала 2005 - 2012 година работи тясно с Петр Келнер в развиването на PPF. Името му се свързва на първо място с експанзията на финансовия бизнес на групата - Home Credit Bank на съветския пазар и на Home Credit Group в Китай и страните от Южна и Югоизточна Азия. В края на 2005 година придобива 5% дял в PPF, който държи до 2012 година
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Имена 1 Политика 2 Политика 3 Данъци и обезпечаване 1 Имена 2 Пловдив 3 Войната в Украйна Реклама Свързани публикации Собственикът на " Йеттел " и bTV има нов изпълнителен шеф 5 май 2022, 15:26 Господин Йовчев: Фокусът на групата bTV е видеосъдържанието и цифровите платформи 1 април 2022, 06:59 Как Орбан уголемява въздействието си отвън Унгария 25 март 2022, 06:47 Собственикът на bTV и Telenor придобива " RTL Хърватия " 15 февруари 2022, 10:35 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР