Фондът очаква инфлацията в България най-напред да забави темп до

...
Фондът очаква инфлацията в България най-напред да забави темп до
Коментари Харесай

МВФ прогнозира 4.4% икономически растеж у нас тази година

Фондът чака инфлацията в България на първо време да забави ритъм до 1% тази година по отношение на 1.2% предходната година, след което да се форсира до 2% следващата година.

Безработицата ще се намали от 5.2% през 2020 година до 4.8% през 2021 година и до 4.4% през 2022 година, сочат прогнозните данни на МВФ за българската стопанска система.

Фондът увеличи и прогнозата си за международния стопански напредък.

Глобалната стопанска система, подкрепена от постоянния напредък в Съединени американски щати, ще се съживи с по-бърз ритъм от упования до момента тази и идната година. МВФ към този момент чака повишаване на международния Брутният вътрешен продукт тази година с 6% (+0.5 пункта по отношение на предварителната оценка от януари) и с 4.4 на 100 през идната година (+0.2 пункта).

За Съединени американски щати, които оповестиха редица проекти за възкръсване, прогнозите са за повишаване на стопанската система надлежно с 6.4 на 100 (+1.3 пункта) и с 3.5 на 100 (+1 пункт).

" Въпреки огромната неустановеност към развиването на пандемията пред нас последователно се обрисуват контурите на изхода от тази санитарна и икономическа рецесия ", разяснява основният икономист на МВФ Гита Гопинат.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР