Фондът на фондовете облекчи условията за микрокредити за стартиращи и

...
Фондът на фондовете облекчи условията за микрокредити за стартиращи и
Коментари Харесай

Фондът на фондовете облекчи условията за микрофинансиране на стартъпи и социални предприятия

Фондът на фондовете облекчи изискванията за микрокредити за започващи и обществени предприятия, финансирани със средства от Оперативна програма " Развитие на човешките запаси " 2014-2020. Целта е заемите да станат налични за по-широк кръг крайни получатели и да се улесни процесът на кандидатстване за тях. Промяната е поредна стъпка на ФнФ за подкрепяне на бизнеса в битката с икономическите последствия от пандемията COVID-19.

Предвиденият обществен запас за микрокредитиране със шерване на риска е 23,9 млн. лева ., обезпечени от Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020, съфинансирана от Европейския обществен фонд. Средствата стигат до предприятията посредством три финансови медиатора – „ Разузнавателна служба на Великобритания Кредит “, „ Микрофонд “ и Първа капиталова банка (ПИБ). ФнФ към този момент подписа анекси към споразуменията с всички тях, с които усъвършенства изискванията по заемите.

С анексите се уголемява обсегът на кредитополучателите – финансиране към този момент могат да получат компании и самонаети лица, регистрирани преди не повече от 5 години. Досега изискването беше претендентите да имат по-малко от 3 завършени финансови години.  Облекчават се административните условия за доказване на целесъобразността на осъществяваните разноски, финансирани посредством заем по финансовия инструмент.

С цел превъзмогване на следствията от COVID-19 за интервал от девет месеца след края на изключителната епидемиологична конюнктура се ползват спомагателни облекчения:
опция за гратисен интервал за главницата и/или лихвата по заема до три години;възможност за разпределяне на дребни заеми до 5000 лева.;отпада условието претендентът за заем да не е разпределял облага.
Микрокредитите със споделен риск поддържат основаването и развиването на започващи компании и обществени предприятия. Със средствата се подкрепят също предприятия, чиито притежатели са представители на уязвими групи - безработни над шест месеца, младежи до 29-годишна възраст, хора с увреждания.

Кредитите са в размер до 48 895 лева, а срокът за тяхното погасяване е до 10 години. Те се отпускат за придобиване на материални и нематериални активи за развиване или разширение на активността на предприятието или самонаетото лице. С тях могат да се покриват и други разноски, свързани с главната стопанска активност, в това число професионално образование на служащите или бизнесмена. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР