Фонд за дялово инвестиране - Растеж и Етем Гестамп сключиха

...
Фонд за дялово инвестиране - Растеж и Етем Гестамп сключиха
Коментари Харесай

Фонд за дялово инвестиране - Растеж и Етем Гестамп сключиха директен договор за покупко-продажба на зелена енергия от новоизграждаща се соларна централа



Фонд за дялово вложение - Растеж и Етем Гестамп подписаха пряк дълготраен контракт за покупко-продажба на зелена сила от новоизграждаща се слънчева централа. Тя ще бъде въведена в употреба през есента на 2022 година и ще създава към 4 GWh електрическа енергия годишно. Това е първата сходна договорка в България сред производител и промишлен консуматор на електрическа енергия, при която консуматорът купува 100% от създадената от слънчевата централа зелена сила.

Консултант по структуриране на договорката е Елнова, консултантска компания и лицензиран търговец на електрическа енергия, чиято активност е фокусирана върху създаване на устойчиви енергийни решения по отношение на самостоятелните потребности на клиентите си.

" Преминаването към зелена стопанска система е тематика, която към този момент е в дневния ред освен на огромния бизнес, само че и на цялото общество. Все повече компании вкарват тактики за устойчивото развиване и понижаване на въглеродния си отпечатък, като в тях натурален детайл е закупуването на потвърдено зелена сила.

Директният контракт за покупко-продажба на зелена сила сред ВЕИ производител и консуматор е доста ефикасен инструмент за реализиране на тези цели. Това е характерен и нов артикул на нашия пазар и точно тук се усеща сериозна липса на експертиза - какви на практика са опциите и кой е най-подходящият модел за подписване на подобен контракт ", сподели Петя Димова, изпълнителен шеф на Елнова, една от първите консултантски компании в структурирането на такива покупко-продажби в България. " Елнова си слага за цел да бъде мост сред бизнеса и производителите на зелена сила, с което да улесни реализацията на техните устойчиви дълготрайни планове. "

Страните по контракта са Фонд за дялово вложение - Растеж - вложител във ВЕИ планове за произвеждане на електрическа енергия, и Етем Гестамп - един от водещите европейски производители на екструдирани алуминиеви профили и съставни елементи за автомобилната промишленост. За период от 10 години Етем Гестамп ще купува и употребява силата от слънчевата централа на закрепена цена и ще получава издадените гаранции за генезис, удостоверяващи, че силата е 100% зелена.

" Използването на сила от тази нова слънчева централа е идната ни стъпка към по-устойчиво екструдиране на алуминий със уреди, които се зареждат с възобновима сила. Този основен енергиен контракт е част от нашата корпоративна тактика за затвърждаване на позицията на Етем Гестамп като един от най-надеждните и устойчиви снабдители на екструдирани алуминиеви профили за автомобилната промишленост, като в същото време понижава въглеродния отпечатък на нашите вложения върху локалните и световни общности ", показа Емануил Фундукис, общоприет шеф на Етем Гестамп.

" Елнова ни свърза с надеждния бизнес сътрудник за реализацията на плана - Етем Гестамп, и съумя по най-благоприятен метод да срещне ползите и на двете страни в договорката. Договорът ни дава предвидимост на паричния поток на плана за 10 години напред, което е съвсем непостижимо с други пазарни принадлежности. Това ни стимулира да продължим да влагаме в нови планове за възобновими енергийни източници, тъй като с този вид контракти получаваме сигурност, непоклатимост и увереност ", сподели Димитър Въртигов, изпълнителен шеф на Фонд за дялово вложение - Растеж.

С първата си договорка Елнова разгласи и основаването на гора край Гоце Делчев. Компанията се ангажира да засажда по 10 нови дръвчета за всяка подписана договорка и за всяка от страните. Гората ще бъде залесена с уязвимия дървесен тип Черна мура, който е част от Червената книга и е характерен за определения район. По този метод Елнова, дружно с клиентите си, в допълнение ще способства за грижата за околната среда.

Елнова е една от дребното компании в страната, която дава консултантски услуги в структурирането на директни контракти за зелената сила и оказва помощ на клиентите си да вземат осведомено и оправдано решение по отношение на спецификата на техния бизнес.

Като търговец на електрическа енергия, Елнова познава в елементи особеностите на веригата на доставка - от производството до потреблението от крайния клиент- консуматор. С активността си компанията основава добавена стойност за клиентите и затваря кръга от действия, които всяка компания би трябвало да извърши при прекосяване към зелена сила. Компанията предлага изцяло 360-градусово обслужване на всяка договорка - от структурирането на най-подходящото решение за покупка или продажба на сила и намиране на подобаваща насрещна страна до правенето на характерни дълготрайни контракти за зелена сила.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР