Фолклорни танцьори от Петрич за малко не се превърнаха в

...
Фолклорни танцьори от Петрич за малко не се превърнаха в
Коментари Харесай

Руските власти депортираха български фолклорен ансамбъл

Фолклорни танцьори от Петрич за малко не се трансфораха в незаконни емигранти на летището в съветския град Санкт Петербург. Дамите от група „ Македонка " пристигнали в Русия за присъединяване в интернационален фестивал. На летището обаче локалните управляващи забелязали, че в електронните им визи попадат единствено име и фамилия без бащини имена. Служителите на летището бързо оформили документите и написали акт за депортация. На танцьорите било препоръчано или да заловен незабавно противоположния полет за България, или да бъдат настанени в непосредствен бежански център.
След месеци подготовка в самолета за фолклорния фестивал в Русия се качили 18 танцьори и 18 съпътстващи лица. Заявленията си за визи всички попълнили онлайн.
„ В съответния период всички 36 пътуващи, от които 18 танцуващи, декларирахме такива визи и надлежно на всеки от нас бе издадена такава виза ", изясни Албена Кубратова.
На летището обаче част от групата била отделена от другата. И самодейците разбрали, че има проблем. Руските управляващи обяснили, че визите на 9 от пътуващите не са годни.
„ Казаха ни „ Имате 5 минути да решите, дали ще се качите на самолета или след това ще ви третираме като незаконни емигранти ". Порязват те грубо и решаваш на момента за секунди ", съобщи Мария Янева, началник на клуб „ Македонка ".
На летището дамите от групата схващат, че част от тях в заявките си за електронна виза, което са попълнили на уеб страницата на съветското външно министерство, не са написали бащиното си име. Просто тъй като не е имало такава рубрика.
„ Ние се опитвахме да им разбираем, че пропускът не е значителен, че другите данни дават отговор на електронната виза и персоналния паспорт, само че все пак от тяхна страна безусловно никакво подпомагане. И единствено чуване и непосредствено връщане, за тях просто бяхме проблем, с който трябваше да се оправят в границите на 10-15 минути ", споделя Илияна Илиева.
Според дамите от група „ Македонка " има сериозен пропуск в уеб страницата на съветското външно министерство, тъй като даже при неверно попълване на визата, такава се издава.
От българското външно министерство обясниха, че отводът българските жители да бъдат позволени на територията на Руската федерация е напълно от компетенцията на съветските гранични управляващи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР