Фолклорен концерт, организиран от МВнР за Българското председателство на ЕС,

...
Фолклорен концерт, организиран от МВнР за Българското председателство на ЕС,
Коментари Харесай

Фолклорен концерт за Българското председателство на ЕС напълни операта в Скопие

Фолклорен концерт, проведен от Министерство на външните работи за Българското председателство на Европейски Съюз, събра на една сцена в Скопие благоевградския отбор „ Пирин “ и македонския „ Танец " за първи път от 15 години насам.

На 25 април Македонската опера и балет посрещна над 500 души, пристигнали да се насладят на осъществяването на едни от най-големите майстори на националните песни и танци на Балканите. Спектакъла откри заместник-министърът на външните работи на България Георг Георгиев.

„ Фолклорните ритми, песни и танци не знаят граница, а у нас споделяме, че който пее, зло не мисли. Като простирам към вас другарска ръка, ви поканвам на общия празник на мелодии и стихове, толкоз близки и обичани от всички нас “, съобщи Георг Георгиев в приветствието си към публиката. Той изрази насладата си да бъде в Скопие в един толкоз значим миг и за Република България, която ръководи за първи Съвета на Европейски Съюз, и за Република Македония, към която напълно неотдавна бе отправена рекомендация от Европейската комисия за започване на предприсъединителни договаряния.

„ България ще продължи да поддържа съседите си от Западните Балкани по пътя им към Европейски Съюз. Вярваме, че нашето бъдеще е споделено и такова е посланието, което желаеме да отправим със срещата в София на 17 май “, акцентира Георг Георгиев. Той добави, че пълноценното съдействие сред страните в района е значимо както за реализирането на европейската им вероятност, по този начин и за стабилността и общия ни разцвет.



Снимка:МВнР

„ Първата крачка към такова съдействие е да намираме и споделяме полезностите, които ни свързват. Убеден съм, че днешното събитие изцяло се вписва в тази концепция “, сподели още заместник-министър Георгиев на откриването на концерта.

В спектакъла, траял повече от два часа, „ Пирин “ и „ Танец “ показаха едни от най-популярните и обичани на българската и македонската аудитория национални песни и танци. Ръководителят на отбор „ Пирин “ Данислав Кехайов не скри вълнението си от съвместнотоучастие на двете трупи. Той показа, че двата състава не са се събирали на една сцена от близо 15 години и изрази вяра техните срещи в бъдеще да радват по-често публиката от двете страни на границата.

„ Много се надявам в идващите 4 години да обиколим колкото може повече български градове “, сподели ръководителят на македонската групировка „ Танец “ Зоран Джорлев, която възнамерява на 21 май концерт в Пазарджик.

Двамата ръководители подчертаха, че се надяват спектакълът в Скопие да възобнови положителната процедура на съдействие, която съставите са имали преди години, и взаимните им изяви да бъдат все по-чести. Фолклорният концерт се финансира от Министерството на външните работи на Република България в границите на Комуникационния проект за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и община Благоевград.

Инициативата имаше и благотворителна цел. Събраните средства ще бъдат дарени за Център за деца със синдром на Даун в Република Македония. Децата от Центъра също участваха в събитието като помагаха на уредниците в раздаването на стратегии, асистираха на водещата и се включиха в огромното общо хоро, с което приключи концерта.

„ Този прелестен концерт е превъзходен образец за мощното другарство и добросъседство сред нашите две страни. С сходни начинания демонстрираме откровеното си предпочитание за укрепване на изначално мощните връзки посред ни, в това число и в областта на културата. Градим нов дух на същинско другарство и с помощта на него имам вяра, че сходни начинания ще се случват все по-често “, съобщи след края на концерта зам.-министър Георгиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР