Фолклорът е нещо много специфично и емблематично за всяка култура.

...
Фолклорът е нещо много специфично и емблематично за всяка култура.
Коментари Харесай

10 фолкорни приказки и легенди от света

Фолклорът е нещо доста характерно и емблематично за всяка просвета. Чрез него се предават морални полезности и житейски знания. Той първи учи децата да разграничават неприятното от положителното, неверното от вярното.

Фолклорът е заложен в езика, в обичаите, в приказките и легендите. Фолклорните приказки нормално имат баснословен детайл, по който постоянно се увличаме, до момента в който легендите имат малко по-страховита нотка.

Днес ви качваме на въображаемия ни аероплан, с цел да обиколим света от по-различен ъгъл, а точно този, в който се крият приказните, страховитите или поучителните истории на фолклора.

1. Пиер от Хамелн

Тази класическа приказка произлиза от времената на Средновековието в немския град Хамелн. Историята споделя по какъв начин градът имал сериозен проблем с плъхове, по тази причина тайнствен мъж предложил на кмета на града да ги отърве от плъховете в подмяна на 1000 гулдена.

Кметът се съгласил и мъжът засвирил на магически инструмент, с който подмамил плъховете към близка река, в която те се удавили. Когато пристигнало време кметът да заплати на мъжа, той отказал. Ядосан, че бил измамен, мъжът си отмъстил като засвирил на вълшебния си инструмент и този път примамил всичките 130 деца на града и те в никакъв случай не би ли видени още веднъж.

2. Легендата за Чупакабра

Тази легенда произлиза от Пуерто Рико след серия от набези против добитъка. Легендата гласи, че чупакабра е митично или извънземно създание, което нощем атакува кози, крави и овце и им изпива кръвта. Описвано е, че има колеблив език, огромни очи и извънземни пера. Сведения за сходни набези са записани в Пуерто Рико, Панама, Мексико и Съединени американски щати.

 10 фолкорни приказки и митове от света

3. Слънцето и Луната

Според история, разказвана от инуитите в Гренландия, Слънцето и Луната са брат и сестра. Когато били дребни, те живеели щастливи дружно, след пубертета обаче Луната наранила Слънцето и то избягало. Луната тръгнала да гони Слънцето и го гони и до през днешния ден. Тя е толкоз устремена да го хване, че от време на време не помни да яде. Така се основават етапите на Луната.

4. Баба Яга

Тази остаряла и злокобна съветска приказка споделя за стара жена с пилешки крайници и стоманени зъби, която или ще ви изяде, в случай че се приближите до жилището ѝ, или ще ви принуди да отгатнете гатанка преди да ѝ зададете въпрос.

5. Урашима Таро

Урашима Таро е риболовец, който един ден избавя една дребна костенурка. За положителното му дело, той е отведен в Драконовия замък, който се намира на дъното на морето. Там той се среща с принцеса Отохиме и прекарва няколко дни в нейната компания.

Когато е време да си върви, принцесата му дава мистериозна кутия, която ще го пази, само че му споделя да не я отваря. Рибарят се връща в селото си, само че схваща, че от неговото тръгване са минали не няколко дни, а цели 300 години. Семейството му към този момент го няма и никой не го помни.

Оскърбен той отваря кутията на принцесата и ненадейно се трансформира в изгърбен дъртак с дълга бяла брада. Тази японска приказка дава честен урок, че положителните каузи не би трябвало да водят до облаги.

 10 фолкорни приказки и митове от света

6. Птицата с две шии

Имало едно време един специфичен тип птица. Тя имала две глави и общ корем. Един ден една от главите намерила буркан с нектар. Като го видяла и другата глава желала да си опита от него, само че първата не и позволила

Разгневена другата глава на птицата намерила различен буркан и изпила течността вътре. Течността обаче се оказала отрова. Тя достигнала общия им корем и двете починали. Тази индийска фолклорна история ни учи, че би трябвало да споделяме хубавите неща и с други.

7. Легендата за Папа Бва

Папа Бва е добре прочут воин измежду карибския фолклор. Считан е за татко на гората. Историите за него описват, че той от време на време е елен, от време на време е дърво, а различен път дъртак в парцаливи облекла. Той е настойникът на животните и страж на дърветата и като подобен примамва ловците и ги санкционира.

8. Джабу и лъвът

Това е африканска приказка за момче на име Джабу, който освобождава един лъв от гибелен капан. Лъвът дава обещание, че няма да изяде момчето, в случай че го пусне на независимост, само че по-късно трансформира решението си и го атакува. Джабу обаче го надхитрява и лъвът се връща в клопката. Моралът на тази история е, че обещанията би трябвало да се съблюдават.

 10 фолкорни приказки и митове от света

9. Мързеливият Джак

Тази британска фолклорна творба учи децата да работят интензивно и да не одобряват нещата за даденост. Детската история споделя за Джак, който не обичал да работи, само че майка му го предизвестила, че в случай че продължава да мързелува, ще го изгони от вкъщи им.

Мотивиран, Джак почнал да оказва помощ на съседа си и на няколко фермери. Един ден, до момента в който теглил едно магаре по време на работа, Джак се срещнал с красиво и богато момиче, което по-късно става негова брачна половинка, а той забогатява.

10. Легендата за Яси Джатере

Честно употребена, с цел да накара децата да се държат обичайно, легендата за Яси Джатере гласи, че мистериозна фигура обикаля улиците и взима деца, които вместо да спят играят на открито.

Някои разновидности изобразяват Яси Джатере като дете с дълга светла коса, само че други като дребен мъж, който води децата в пандиза. Тази легенда е родена от фолклора в Парагвай, само че всяка просвета наподобява си има своя Торбалан.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР