Фолиевата киселина (фолат) е вид водно разтворим витамин, принадлежащ към

...
Фолиевата киселина (фолат) е вид водно разтворим витамин, принадлежащ към
Коментари Харесай

Фолиевата киселина - какво е значението й за организма?

Фолиевата киселина (фолат) е тип водно разтворим витамин, принадлежащ към тези от група В, а точно - В9 или фолацин. Както и всички останали, по този начин и този витамин има основна роля в комплицираната система от биохимични реакции в организма. Особено значим е фолатът за синтезата на съставените елементи на ДНК, а това го прави извънредно нужен най-много за клетките, характеризиращи се с интензивно разделяне. Това включва кръвотворенето, както и всички процеси по време на растежа и развиването през ембрионалния и феталния живот и, несъмнено, детската възраст. Своята роля фолатът реализира взаимно с витамин В12. Фолиевата киселина има отношение и към метаболизма на някои аминокиселини като хомоцистеина.

Човешкият организъм си набира фолиевата киселина извън, посредством храната, т.е. не си я синтезира самичък. Много са питателните източници на фолати, а абсорбцията им в чревния тракт не е идентична за всеки от тях. Името на фолиевата киселина произлиза от латински, като folium - листо. Именно листните зеленчуци са едни от най-важните източници на витамина. Наред с тях обаче, не трябва никога да се подценява и ролята на зърнените храни, на бобовите растения, на ядки като слънчогледовото семе и фъстъци, някои плодове. Ценни в това отношение са още черния дроб и яйцата, както и маята за самун.

Препоръките за дневен банкет на фолиева киселина при лица над 14 години и изключително дами в детеродна възраст възлизат на към 400 мкг на ден. При бременност и кърмене те се усилват на 600-800 мкг на ден. За деца дневните потребности са по-малки, съгласно възрастта им. За ориентир по отношение на количеството витамин, доставяно с храната, бе въведено понятието % дневна хранителна стойност. Наличието на таблици за съществени храни или надписите върху етикети на подготвени артикули, в това число обогатени, може да ни ориентира до какъв брой с дневното ни меню ние осигуряваме нужното количество нутриент. Ако е над 10-19% от дневните потребности, то продуктът се смята за добър източник на фолат. Най-висок е процентът за черния дроб, само че и за зеленчуци като спанака, аспержите. Готови произведения, каквито са някои зърнени закуски обаче, посредством в допълнение обогатяване могат да обезпечат и до 100% от дневните потребности. Освен това фолиевата киселина също може да се приема посредством мултивитамини или независимо.

През последните години доста се заприказва за изгодата от нея за профилактиката на вродени аномалии. Доказано бе, че съответният банкет на витамина най-малко няколко месеца преди и в първите лунарни месеци след забременяването, фрапантно намалява честотата на вродените недостатъци на невралната тръба и по-точно на spina bifida и anencephalia. Има данни, че изгодата от фолатите не стопира до тук, а са значими в профилактиката и на вродените сърдечни аномалии, недостатъци на устните и небцето, аномалии на пикочо-половите пътища и други Недостатъчно ясни са изказвания, че фолиевата киселина може да защищити от хромозомни аномалии като синдром на Даун или този на " чупливата Х-хромозома ". Напоследък обаче се предлага и мъжете, на които следва да станат татковци, също да обезпечават задоволителен банкет на фолати с оглед редуцирането на хромозомни вариации в сперматозоидите.

Полза от фолиевата киселина се търси и в други аспекти и даже и в този момент текат не малко клинични изпитвания за намирането на такава. Такъв образец може да бъде ролята и в профилактиката на сърдечно-съдовите болести. Вече стана въпрос, че фолатите имат отношение към обмяната на хомоцистеин. Наред с другите рискови фактори за исхемична болест на сърцето и мозъчно-съдова болест, и високото равнище на хомоцистеина също се смята за подобен – потенцира развиването на атеросклерозата и обвързваните с нея затруднения. Достатъчният банкет на фолиева киселина значимо редуцира цената на хомоцистеина в кръвта, само че към този момент няма клинично значима изгода от използването на витамина. Кардиолози и невролози за единомислещи, че понастоящем няма съображение фолиевата киселина да се взима превантивно против ИБС и инсулт.

Сходна е и обстановката с профилактиката на злокачествените болести. Ясно е, че в основата на последните стои генетична съставния елемент. Наличието на задоволително фолат би осигурило естествена ДНК синтеза и репарация при неточности. Учени се надяват да намерят превантивна стойност във връзка с доста ракови болести. Засега обаче данните са спорни и даже се смята, че витаминът може да форсира канцерогенезата при налични преканцерозни положения.

Дефицитът на фолати настава, когато приемът и усвояването на фолатите не подхождат на потребностите на организма. Такива са бременността и кърменето, хронични болести на бъбреците и черния дроб, малабсорбция с друга етиология, алкохолна корист. Увеличена е потребността от фолиева киселина при някои типове анемия. Медикаменти като антиконвулсанти като фенитоин и други, барбитурати, метотрексат, сулфасалазин, изписван при хронични възпаления на дебелото черво, метформин за надзор над диабета, също могат да индуцират непълнота на фолиева киселина.

Израз на този дефицит е мегалобластната анемия. Както казахме, фолиевата киселина е значима в синтезата на ДНК, а кръвотворната функционалност е една от главните наранени. Това предизвика появяването на присъщи еритроцити в периферната кръв, само че и промени и в другите кръвни кафези. Такава находка може да се следи и по отношение на дефицит на витамин В12. Правилното лекуване тук изисква изясняване на генезата на анемията и едвам тогава пристъпване към правилно лечебно държание.

По отношение на антифолатите в лечението на неоплазиите, като метотрексата - те могат да предизвикат изявата на фолатен недостиг – с лезии по лигавиците на устната празнина и стомашно-чревни разстройства, плешивост, увреждане на чернодробната функционалност и хемопоезата и други Добавянето на фолиева киселина в лечението обаче може да опорочи химиотерапията.

Метотрексатът намира приложение при доста автоимунни болести – лупус, ревматодиен артрит, склеродермия, при хронични възпалителни болести на червата и други Тук прибавянето на фолати се смята, че не утежнява търсения имуносупресивен резултат.

Алкохолизмът е обвързван с недостиг на голям брой витамини и минерали, измежду които и фолиевата киселина. Това се дължи както на хроничните промени в чревния тракт, на чернодробната и панкреасна фунцкия при тези лица, само че и също по отношение на некачествения метод на хранене.

Терапевтично фолиевата киселина се ползва при всички случаи на дефицит. Обсъждано е приложението и в лекуването на синдрома на хроничната отмалялост, депресията като афективно разстройство, когнитивните нарушавания и сърдечно-съдови болести, само че на този стадий липсват статистически значими доказателства за успеваемостта при тези положения.

Токсичност от използването на фолиева киселина е малко евентуална, само че са съобщавани нежелани реакции от страна на стомашно-чревния тракт, кожни реакции или такива от страна на нервната система – нервност, възбудимост, разстройства в съня, психози, гърчове, както и алергични реакции към някои от съставките на употребяваните препарати.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР