Фокусът върху 16 февруари беше ясен - само мързеливите не

...
Фокусът върху 16 февруари беше ясен - само мързеливите не
Коментари Харесай

Politico: Експерти обявиха нова дата за опасност от руско нахлуване в Украйна – 20 февруари

Фокусът върху 16 февруари беше явен - единствено мързеливите не писаха за изказванията на президента Джо Байдън по отношение на данните, получени от неговите разузнавачи по отношение на евентуалното начало на съветската инвазия. Важно е да се означи обаче, че старшите помощници на Байдън в никакъв случай не са декларирали обществено, че нашествието е планувана за 16 февруари, а единствено акцентират натрупването на войски от съветския президент Владимир Путин, което може да докара до офанзива „ когато и да е “, евентуално даже преди края на олимпийските игри, написа американският вестник Politico, представен от Агенция " Фокус ".

Европейските служители, в противен случай, не се концентрираха върху оповестената дата. „ Не сме осведомени с времеви сюжети “, сподели неотдавна почитан европейски чиновник.
Някои допускат, че наземните сили за навлизане са чакали пълнолуние за по-добра видимост през нощта. Но анализатори споделят, че манията за 16 февруари е отклонила очите им от в действителност основните дати.

„ Времевите рамки след 20 февруари постоянно са били по-важни ", сподели Майкъл Кофман, специалист по съветско въоръжение в мозъчния концерн CNA. " Ще забележим какво ще подхващат съветските сили. "

Именно на 20 февруари се планува да приключат най-големите военни учения след Студената война, след което, както дадоха обещание Москва и Минск, войските на Путин ще се приберат в своите бази.

„ Нито един боец, нито една единица военна техника няма да остане в Беларус след тези учения “, сподели пред кореспонденти министърът на външните работи на Беларус Владимир Макей, макар неприкритите опасения на западните публични лица, че те няма да изоставен някогашната руска република в последна сметка. Да, и в Париж споделиха, че по време на срещата в Москва Путин е заречен на президента Еманюел Макрон да изтегли войските от Беларус, макар че Кремъл твърди, че не са дали никакви гаранции.

Според Майкъл Кофман същинските планове на Путин ще бъдат разкрити от това къде отиват или не отиват съветските войски след 20 февруари. " Тази дата ще покаже дали лъжат или не. Лъжите споделят доста ", сподели той. Необходимо е да се следи дали войските фактически се връщат в казармите или се реалокират на друго място покрай границата с Украйна, продължи специалистът и добави, че си коства да се ревизира и дали бойците, трансферирани на запад от Източния боен окръг, ще се върнат скоро вкъщи.

Друга причина за значимостта на 20 февруари е приключването на Мюнхенската конференция по сигурността на този ден. Високопоставени лица като вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис, държавния секретар Антъни Блинкен и украинския президент Владимир Зеленски ще участват на това значимо годишно събитие. Да поръчаш инвазия, до момента в който дясната ръка на Байдън е в Европа и/или до момента в който украинският президент е надалеч от вкъщи, би било необикновено оскърбление, а Путин е прочут с този тип геополитически тролинг.

За първи път от доста години по „ разнообразни аргументи “ нито един съветски представител няма да участва на конференцията, сподели предходната седмица представителят на съветското външно министерство Мария Захарова.

Освен всичко друго, както напомнят високопоставени представители на Съединени американски щати, Русия има намерение да организира учения на нуклеарните си сили в средата на февруари. Самюел Чарап от Rand Corporation сподели пред NatSec Daily, че Путин може да желае да комбинира нашествието с учения, „ с цел да предотврати допустима интервенция на Съединени американски щати и да показва решителност “.

20 февруари също се пада на последния ден на Зимните олимпийски игри в Пекин, което кара някои да имат вяра, че Путин няма да предприеме военни дейности преди церемонията по закриването, с цел да не разстрои китайския водач Си Дзинпин. Аргументът няма особена тежест, защото съветската инвазия в Грузия през 2008 година се състоя тъкмо по време на летните олимпийски игри в Пекин. А чиновниците на администрацията на Байдън не престават да настояват, че Путин може да възобнови войната в Украйна, без да чака края на Игрите.

Много специалисти считат, че Путин желае да поправи обстановката, откакто Съединени американски щати разкриха доста съветски заприказва. Сега чиновници на Кремъл споделят, че желаят спокойно разрешаване на инициираната от Москва рецесия, в това число посредством инсцениран и записан диалог сред Путин и съветския външен министър Сергей Лавров. Анализаторите подозират, че това може да е просто измама, а Путин играе за печелене на време, с цел да приготви предлог за инвазия, откакто неговата видеооперация зад кулисите стана обществено притежание.

„ Путин няма да нападне на датата, която обявихме “, сподели Чарап.

„ Войните в Европа рядко стартират в сряда “, сподели непрекъснатият представител на Русия в Европейски Съюз Владимир Чижов в изявление за немския вестник DieWelt и добави, че „ няма да има ескалация идната седмица, нито по-следващата седмица, нито идващия месец “.

Но с всяка минала седмица прозорецът за възможна инвазия се стеснява. Не можеш да държиш боец постоянно на студено в палатки без устойчиво доставяне. А в Туитър хората пишат, че придвижването на механизирани елементи на Русия в региона ще бъде извънредно затруднено поради размразяването на земята. Един ден Путин въпреки всичко ще би трябвало да разпореди инвазия или оттегляне, макар че военните може да оставят малко съоръжение.

Редица специалисти по Русия ще въздъхнат с облекчение, в случай че нашествието не стартира до 1 март. А някогашният офицер от американското разузнаване Андреа Кендъл-Тейлър приканва да бъдем нащрек и по-късно, защото заплахата продължава.

" Путин може както да понижи напрежението, по този начин и да ескалира още веднъж обстановката. Рискът не понижава единствено тъй като датите, които Западът е посочил, са зад тила ни ", сподели тя.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР