Фокусът на няколко точки от дневния ред, които ще обсъждаме,

...
Фокусът на няколко точки от дневния ред, които ще обсъждаме,
Коментари Харесай

Кирил Петков: Взимаме всички мерки да се справим с високите цени и инфлацията, която ни залива отвън

Фокусът на няколко точки от дневния ред, които ще обсъждаме, са по отношение на високите цени. Те са на база на високите цени на горивата, на газа на международните пазари. Тази инфлация, която идва и ни залива извън. Това съобщи при започване на държавното съвещание министър председателят Кирил Петков.

Той увери, че държавното управление ще вземе всички ограничения, с цел да се оправи със обстановката, само че добави, че ще разчитаме и на европейските си сътрудници. Петков разгласи, че Европейската комисия е приела да дискутира в четвъртък предложение, идващо от България.

„ Предлагаме взаимно да закупуваме газа, всички дружно. 27 страни дружно през един преговорен екип, тъй че да използваме пазарната мощ на Европейски Съюз. Второ – закупуване, в случай че цената, която се контракти, е над 50 евро на мегават час, да създадем взаимен механизъм да понижим тези равнища до 50 евро на мегават час, с цел да реализираме по-добри цени за цялата европейска общественост, което ще се отрази и на цените на тока. Координирано понижаване на акциза за горива. Това е предложение, което ще би трябвало да се одобри от всички евространи, с цел да не стане арбитраж сред страните. Засилен разговор с доставчиците на полутечен газ, с цел да сме сигурни, че без значение каква е обстановката, ще можем да имаме втори сюжет за доставка на газ, без значение от войната в Украйна. И наложително пълнене на газохранилищата на 90% преди идната зима “, изясни министър-председателят.

Преди началото на съвещанието министър-председателят изброи няколко ограничения, с които ще кабинетът ще опита да овладее част от рецесиите.

" Искам да благодаря на министерството на финансите и министерството на енергетиката, че се удължават четирите стратегии за помощи по отношение на равнищата на цените на тока. Увеличава се таванът за обезщетения на бизнеса поради скъпия ток от 250 лева на 300 лева, което ще даде опция да създадем още по-голяма отплата, ако тези цени, в случай че продължат, както наподобява ще не престават да бъдат високи на европейския пазар. Допълнителните средства, които се плануват за тзи мярка, са 738 млн., които държавното управление ще даде на бизнеса ", разяснява Петков.

" Работим, с цел да създадем по този начин, че тази външна рецесия, която заля Европа, да може да бъде търпима за българския бизнес. И, несъмнено, цените на бита остават същите към този момент. Това е грижата, която ние поставяме ", приключи той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР