Фокусът на няколко точки от дневния ред, които ще обсъждаме,

...
Фокусът на няколко точки от дневния ред, които ще обсъждаме,
Коментари Харесай

Премиерът обясни защо цените са високи

Фокусът на няколко точки от дневния ред, които ще обсъждаме, са по отношение на високите цени. Те са на база на високите цени на горивата, на газа на международните пазари. Тази инфлация, която идва и ни залива извън. Това съобщи при започване на държавното съвещание министър председателят.

Той увери, че държавното управление ще вземе всички ограничения, с цел да се оправи обстановката, само че добави, че ще разчитаме и на европейските си сътрудници. Петков разгласи, че Европейската комисия е приела да дискутира в четвъртък предложение, идващо от България.

„ Предлагаме взаимно да закупуваме газа, всички дружно. 27 страни дружно през един преговорен екип по този начин, че да използваме пазарната мощ на Европейски Съюз. Второ – закупуване, в случай че цената, която се контракти, е над 50 евро на мегават час, да създадем взаимен механизъм да понижим тези равнища до 50 евро на мегават час, с цел да реализираме по-добри цени за цялата европейска общественост, което ще се отрази и на цените на тока. Координирано понижаване на акциза за горива. Това е предложение, което ще би трябвало да се одобри от всички евространи, с цел да не стане арбитраж сред страните. Засилен разговор с доставчиците на полутечен газ, с цел да сме сигурни, че без значение каква е обстановката, ще можем да имаме втори сюжет за доставка на газ, без значение от войната в Украйна. И наложително пълнене на газохранилищата на 90% преди идната зима “, изясни министър-председателят.

Той напомни, че се удължават четирите стратегии за помощи поради високите цени на тока.

„ Таванът за обезщетения за бизнеса са усилва от 250 на 300 лева, което ще даде опция да създадем още по-голяма отплата при положение, че тези цени не престават да са високи на европейския пазар, както наподобява, че ще стане. Допълнителните средства, които се плануват за тази мярка, са 738 милиона, които държавното управление действително ще даде на бизнеса. Цените за бита към този момент остават същите “, уточни министър председателят.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР