Флурона е най-актуалният вирусен вариант, който разболява все повече хора

...
Флурона е най-актуалният вирусен вариант, който разболява все повече хора
Коментари Харесай

Флурона - комбинацията между COVID и сезонен грип бавно настъпва на Балканите

Флурона е най-актуалният вирусен вид, който разболява от ден на ден хора по света. За него към момента не се знае доста - съставлява композиция сред варианти на ковид и на сезонен грип. Чехия заяви, че флурона е бил засечен в страната още напролет на 2020 година - преди съвсем две години.

Междувременно в Хърватия във вторник бе доказан първият случай на флурона при пациент, инфектиран по едно и също време с COVID-19 и грип, заяви началникът на Службата за клинична микробиология Ясмина Вранеш. А през днешния ден сходна информация пристигна и от босненската Република Сръбска. Пациентът е роден през 2000 година, той е от Баня Лука, сега положението му е устойчиво. Според Института за публично здраве в Загреб става въпрос за композиция на ковид и грипен вирус вид А, свински грип Х3Н2.

Израел заяви за болен с настоящия вид още предходната седмица, като публично това стана първия публично прочут случай в света. Щамът бе наименуван флурона - комбиниране, формирано от британските думи flu (грип) и coronavirus (коронавирус), отбелязва ТАСС. Флурона е открит при 31-годишна бременна израелка, която се е заразила по едно и също време с ковид и грип.

Според чешките управляващи през 2020 медиците им не обърнали внимание, тъй като инфектираните пациенти минали през флуорона относително леко. Към момента той към момента е едва изследван вариант. COVID-19 и грипът сами по себе си могат да бъдат смъртоносно рискови. Затова вариантът флурона би трябвало да бъде проучен доста съществено и да се вземат ефикасни ограничения против неговото разпространяване.

Според медици флурона може да се лекува и в къщи, в случай че признаците са леки. Може обаче да зародят и по-тежки форми, включващи бронхопневмония, миокардит и инфектиране на сърдечния мускул.

" Флурона " звучи ужасно, само че доста рядко се случва някой да е инфектиран по едно и също време с грип и ковид, като това най-често са хора с повреден имунитет ", сподели проф. Тодор Кантарджиев в утринния блок на БТВ.

Той добави, че вероятността да се случи е доста дребна. " Ако изкарате ковид, два месеца имате слаб имунитет и можете да изкарате грип. Ако пък изкарате грип, може да хванете ковид по-лесно ", сподели Кантарджиев.

Той предложи да се сложи бустерна доза ваксина за ковид, а уязвимите на грип групи да си слагат противогрипна ваксина.

" Инкубационният интервал на " Омикрон " е по-кратък – към 3-4 дни. В момента се разболяват хората, които са чествали погрешно Нова година ", сподели проф. Кантарджиев

По думите му това изяснява бързото разпространяване и покачването на заболеваемостта у нас през последните дни.

Кантарджиев посочи, че по последни интернационалните данни " Омикрон " протича по-леко и по-малко визира белия дроб. Единственото характерно е, че работодателите би трябвало да се съобразят с това, че скоро ще липсва доста от личния състав им по едно и също време.

" Новият вид допуска стъпки за понижаване на карантината. Тези, които са имунизирани могат по-кратък интервал да са в изолираност, тъй като имунизираният, даже и да се разболее, той доста къс интервал отделя вируса и е рисков за другите ", сподели Кантарджиев.

По думите му е допустимо в идващите дни да се разиска от експертите в здравното министерство този въпрос. " Мисля, че тези дни може би чакаме една нова заповед на министъра за карантината ", сподели Кантарджиев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР