Флорин Панделе минава за олигарх в сферата на автосервизите в

...
Флорин Панделе минава за олигарх в сферата на автосервизите в
Коментари Харесай

Родата на собственика на скъпите румънски сервизи: кметове, депутати и дори министърка

Флорин Панделе минава за олигарх в областта на автосервизите в Румъния, а през 2017 негово лоби даже прокара закон в Народното събрание, с който може да начислява каквито си желае цени за вреди на застрахователите без те да имат право да апелират

Дългогодишна война – по този начин румънската преса дефинира неспирните проблеми на българския осигурител „ Евроинс “ с три румънски сервиза, ръководени от един и също човек – Флорин Панделе.

Преди години ZIUA NEWS подробно наблюдава въздигането на империята на недосегаемия Панделе. „ Поправките в закона за застраховките „ Гражданска отговорност “ бяха прокарани със силно лоби в румънския парламент благодарение на родственици “, написа медията.

След като законът влиза в действие, автосервизите към този момент нямат ограничавания да афишират каквато решат стройност на ремонта, който се покрива от „ Гражданска отговорност “. Разминаването в сумите е фрапиращо, като съгласно изказвания на застрахователния отрасъл се стига до извънземни цени – да вземем за пример 3000 евро за коригиране на драскотина.

По новия закон самите застрахователи нямат право да оспорват оценката на автосервиза. Разбира се, от малката врата в закона не се възползват всички. Привилегията си остава непокътната за империята на Панделе – или, както ги назовават в румънските медии, тризнаците „ Autocar Grup 1 Service “ – „ Standocolor “ – „ Autocar&Trucks “.

Въоръжен с новия закон и лоби нависоко в застрахователния контрол, Панделе повежда война против застрахователите, които възразяват против  цените му, а ASF им постанова санкции и упорства да му платят. Методът става патент на Флорин Панделе, а първият потърпевш през 2020 е българският осигурител „ Евроинс “, чийто мениджмънт е освободен и сменен със „ специфична администрация “ от надзора. Тя остава в румънската централа на „ Евроинс “ за месец, заплаща 10 млн. леи /над 2 млн. евро/ за искания на Панделе и напуща.

Кои обаче са роднините, които обезпечават подобен комфорт на Флорин Панделе, лоби в Народното събрание и подкрепи на високо в румънския осигурителен регулатор?

Интересна детайлност за Панделе е, че империята му от сервизи е основана във Волунтари – градче в покрайнините на Букурещ. Олигархът в областта на ремонтите на коли има доста мощно въздействие в града, където кмет следващ шести мандат е собственият му братовчед и съвсем адаш – Флорентин Панделе. Жената на Флорентин е още по-високо в партийната подчиненост на Социалдемократическата партия PSD – всекидневен правоприемник на неразрешената със закон и разпусната някогашна Комунистическа партия. Снахата Габриела Фирея е звезда в Румъния – някогашна журналистка, след това народен представител, един мандат кмет на столицата Букурещ и сега министър на фамилията, младежта и равните благоприятни условия в съдружното държавно управление на страната.

Братовчедът Флорентин Панделе

Флорентин Панделе е закрепостен кмет на Волунтари, което минава за нещо като предградие на столицата Букурещ. Именно там е седалището на фамилната империя, която не се състои единствено от автокъщите със специфични подкрепи на братовчеда Флорин, само че и от строителния бизнес на кметския наследник Богдан Панделе.

Кметът е човек със противоречива известност, който даже беше краткотрайно отхвърлен от партията си поради неприятни връзки с членове и управление. През годините името му неведнъж беше замесвано в разнообразни кавги. Най-шумният от тях избухна през 2016 година, когато градоначалникът беше упрекнат от локален предприемач, че го е нападнал и удрял.

В медиите изтече запис от охранителна камера, на който се виждат кметът Флорентин Панделе и предприемачът Богдан Динулеску, които се карат, а Панделе бута и удря на няколко пъти Динулеску.

Според формалната позиция на жертвата, изразена тогава пред румънски малките екрани, кметът на Волунтари го нападнал първо вербално, а по-късно и физически, тъй като стачкува против дамата на Панделе Габриела Фирея – тогава кмет на Букурещ. В последна сметка абсурдът се разминава без проблеми със закона за Флорентин Панделе.

Малко преди този момент избухна и различен огромен скандал с кмета – този път към отнемането на докторската му купа поради плагиатство. Оказа се, че докторската му теза на тематика „ Румъния и новите провокации, генерирани от европейската интеграция “, с която става лекар по военни науки осем години по-рано, не е писана от него и минимум 1/3 е изкопирана. Скандалът избухва в разгара на предизборната акция през 2016. В последна сметка той губи докторантурата, само че печели изборите, както и идващите през 2020.

После Флорентин Панделе води каузи против медията, разгласила първа следствието за плагиатството му и твърди, че съзнателно са желали да провалят неговата акцията. Иска им 350 000 евро отплата за моралните вреди. След 5-годишна правосъдна сага, през 2021 година Панделе загуби делото.

„ Братовчедката “ Габриела Фирея

Бившата кметица на Букурещ и сегашна министърка е измежду звездите на румънския политически живот. Преди брака си в семейство Панделе, тя се кълне, че няма интерес към политиката. Малко след сватбата си през 2010 обаче стартира да пораства бързо в политическата стълбица и съгласно медийни спекулации Фирея даже мечтае за президентското кресло.

Омъжва се за Флорентин Панделе през 2011. Член е на социалдемократите от 2012, когато става и народен представител. Бързо пораства в йерархията и година по-късно Фирея към този момент е ръководител на структурата в окръг Илфов и зам.-председател на PSD. През 2014 става и формален партиен представител. През 2016 година, при едвам 33% изборна интензивност, Фирея съумява да стане първата жена кмет на румънската столица. През 2020 обаче се провали на изборите и не съумя да се класира за втори мандат.

Кумът Джиджи Бекали

Познато на българската аудитория лице се появява на сватбата на Фирея и Панделе, тъй като кум на двойката е добре известният Джиджи Бекали. Босът на футболния клуб ФКСБ (бившият „ Стяуа “ Букурещ) е от най-скандалните политици и предприемачи в Румъния. С кумецът си Флорентин Панделе на няколко пъти навлизаха в остри обществени спорове, като за част от тях даже разясниха, че са си дали прошка.

Бекали беше задържан през 2009 за отвличането на трима души, които подозирал, че са взели участие в кражбата на автомобила му. Прекарва зад решетките едвам 15 дни и от килията афишира, че се кандидатира за евродепутат. Печели място в Екологичен потенциал като претендент на крайните националисти от Великата румънска партия и имунитетът в Брюксел го избавя от продължаващо престъпно гонене.

През 2013 той получи присъда по различен проблем поради корупционни заменки на имоти с военното министерство, ощетили страната с към 900 000 $, както и поради уреждането на мачове.

И от пандиза, откъдето излезе предварително за положително държание, Бекали успяваше да изненадва румънската аудитория. Той написа две книги, стартира трета и даже през 2014 разгласи, че се е обзаложил на 20 000 евро, че „ Стяуа “ ще завоюва против българския „ Лудогорец “ е първи плейофен мач за влизане в групите на Шампионската лига…

Зашеметяващата Корина Богачу

Любопитен щрих в фамилната история е и една от най-впечатляващите депутатки, влизали в румънския парламент – дъщерята на някогашния заместител на кмета Панделе – Александра-Корина Богачу. Забележителната брюнетка стана народен представител на 27 години и по този начин и не се обясни дали в действителност е икономист и маркетинг шеф или има приблизително обучение, както твърдяха медиите.

Сексапилната Корина е щерка на Йон Богачу, който е братовчед и кръстник на Флорентин Панделе. Младата дама имаше несъмнено място в Народното събрание, тъй като беше стартирана като лидер на листа в окръг Илфов, където началник беше Габриела Фирея.

В тези роднински връзки елементарно може да се обяснят мощните позиции на Флорин Панделе и неговите сервизи и постоянното лоби, с което се употребява и към днешна дата, до момента в който отпред на Румъния е коалиция са довчерашните врагове – социалдемократите от PSD и либералите от PNL.



Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР