Флагът на Турция се вееше над сирийския град Африн в

...
Флагът на Турция се вееше над сирийския град Африн в
Коментари Харесай

Турското знаме се развя над сирийския град Африн


Флагът на Турция се вееше над сирийския град Африн в неделя, откакто турски бойци и подкрепяни от Анкара бунтовници изтласкаха кюрдските милиции и откриха надзор над града.

След огромна победа в двумесечната интервенция на Анкара против кюрдските „ Отряди за отбрана на народа “ (ОЗН) в Северна Сирия, турските войски нахлуха в Африн, явно без опозиция, заемайки позиции в целия град.

Успехът им настъпи, когато гражданската война на Сирия навлезе в осмата си година тази седмица с тежки боеве на два фронта - към Африн и в бунтовническия анклав на Източна Гута покрай Дамаск.

Стотици бяха убити и хиляди бяха принудени да изоставен домовете си от жестокото нахлуване в Гута, където подкрепяни от руснаците сили, правилни на президента Башар Асад, се бият, с цел да възстановят контрола си върху последния метежен анклав отвън столицата.

В Африн репортери на Агенция Франс Прес видяха турските сили и сирийските им съдружници във всички квартали на града, откакто направиха мълниеносен прогрес в неделя.

Бунтовниците бяха из града, показвайки знака на успеха и си правеха фотоси с турски танкове, паркирани пред формалните здания.

Знамената на Турция и сирийските размирен групи бяха издигнати в града, а статуята на кюрдския воин Kaва, знак на опозиция против потисниците, беше съборена.

Граждани бяха видени да бягат от града и към небето се подвигнаха стърбове от пушек, когато взривяваха мини.

Тероризмът завърши

Около 250 000 циилни са напуснали града през последните дни, откакто бойци, правилни на Анкара, обкръжиха. Изселниците бягаха на юг до територия, която към момента е държана от ОЗН или следена от сирийския режим.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че бойците, подкрепяни от Турция, са поели контрола над центъра на града в 8:30 ч..

Ердоган сподели, че "голям брой" кюрдски бойци са "избягали сподвити сред краката опашки".

Турският водач сподели, че интервенцията може да се насочи към други кюрдски следени региони в Северна Сирия.

"Нашата работа не е завършила... само че тероризмът завърши в Африн", съобщи представителят на турското държавно управление Бекир Бозгад в Туитър.

"Техният план за основаване на терористичен кулоар и терористична страна беше осуетен".

Жителите настояват, че наподобява, че частите на ОЗН са се изтеглили от града без битка. Представители на кюрдската милиция не можаха да бъдат открити неотложно за коментар.

Организацията Сирийски наблюдаващ за човешки права (СНЧП), основана в във Англия, разчитаща на източници на място, заяви, че повече от 280 цивилни са били убити от началото на акцията на 20 януари, в това число 16 в болница в петък.

Анкара отхвърли информациите, в това число и за ударите по болничното заведение в петък, и сподели, че е е обърнала "най-голямо внимание", с цел да се избегнат цивилни жертви.

СНЧП съобщи в неделя, че повече от 1500 кюрдски бойци са били убити от началото на офанзивата на 20 януари, множеството от които са починали при въздушни удари и артилерийски огън.

Евакуационна договорка на бунтовниците

Повече от 400 от подкрепяните от Анкара бунтовници също са били убити. Турската войска твърди, че са умрели 46 турски бойци.

Турция гледа на ОНЗ като на "терористично" отклонение на неразрешената Работническа партия на Кюрдистан (ПКК), която води десетки години протести против турската страна.

Но кюрдската милиция образува гръбнака на подсилен от Съединени американски щати алианс, който сполучливо изтласка джихадистката формация „ Ислямска страна “ от огромни елементи на Сирия.

Близо до столицата хиляди цивилни не престават да напущат Източна Гута към този момент четвърти ден, до момента в който въздушните и наземни офанзиви на режима наподобява намализа интензивността си.

Правителствените елементи са възстановили контрола си над повече от 80 % от някогашния анклав на бунтовниците, откогато офанзивата бе открита на 18 февруари, споделят от СНЧП, като са останали три джоба, всеки под контрола на разнообразни бунтовници.

Повече от 1400 цивилни жители са били убити в офанзивата и минимум 50 000 цивилни са избягали от региона през последните дни.

Ръководителят на СНЧП Рами Абдел Рахман съобщи, че в неделя не е имало въздушни удари и единствено непостоянен огън в южния джоб на анклава, държан от групата на Файлак ал-Рахман.

„ Районът чака оповестяването на договорка сред Файлак ал-Рахман и Русия за евакуация на бунтовниците към северна Сирия “, сподели пред Агенция Франс Прес Абдел Рахман./АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР