Fjällräven много пъти през годините е казвала не“. Не на

...
Fjällräven много пъти през годините е казвала не“. Не на
Коментари Харесай

Екипировка, проектирана без компромиси: това е колекция есен-зима 2023 на Fjällräven

Fjällräven доста пъти през годините е казвала „ не “. Не на компромисите, на на директните пътища, не на краткотрайни бизнес решения и не на трендовете. Всъщност, още когато създателят на компанията Оке Нордин взема решение да я кръсти по този начин, той твърдо споделя „ не “ на терзанията на останалите, че името Fjällräven звучи необичайно. И когато емблематичната раница Kånken се ражда през 1978 година, Нордин още веднъж държи на своята концепция, макар паниките, че раницата е с доста тесни презрамки и не наподобява съвременно. От своя създател Fjällräven е научила инатливото неизменност в устрема да сътвори екипировка за природата и в унисон с нея. И сбирката за сезон есен-зима 2023 е доказателство за упоритостта на шведската марка.

Вълната – функционална по природа

Има причина вълната да е една от желаните ни материи през по-студените месеци. Тя е изолираща, контролира температурата, устойчива е на миризми и дейно води влагата надалеч от тялото, което я прави един от най-универсалните естествени материали, употребявани от Fjällräven. Fjällräven употребява три типа вълна с етичен генезис: рециклирана вълна, непотребна вълна от шведски овцевъди и проследима, регенеративно създадена вълна от Нова Зеландия. Всички те са част от напъните за понижаване на въздействието на компанията върху околната среда и устойчивото произвеждане на плата. Fjällräven си партнира с основаната в Нова Зеландия zq wool, която акредитира и работи с ферми в Нова Зеландия и Австралия, която дава хуманно отношение към животните, както и е виновна към околната среда.



За есен- зима 2023 година Fjällräven прибавя нови членове към фамилията Övik в лицето на плетения пуловер Övik Path Knit, въодушевен от скандинавските обичайни шарки, както и Övik Half Zip Knit пуловер с цип, направен от 100% проследима вълна с G-1000 пачове на лактите.

Комфорт за голям брой завършения напред

Удобството и функционалността са едни от базисните детайли на планинската екипировка. Това важи изключително за панталоните, където свободата на придвижване е основна. Правилното планиране на материята и моделите може да промени прекарването на време в природата. Преминавайки от лятно в зимно въодушевление, Fjällräven сменят и своите модели за сезона.



Keb Agile Winter Trousers за мъже и Abisko Winter Stretch Trousers за дами оферират еластичност и топлота по време на трекинг. А панталоните Keb Fleece Trousers са направени от вълнена примес, съчетаваща терморегулиращите свойства на вълната, правейки съвършеният изолиращ пласт за всички типове действия навън, през цялата година.

Екипировка без PFC

Макар есента сега да ни радва със своите цветни пейзажи, то скоро ясното небе ще отстъпи място на дъждовните дни. А за тях shell якетата са един от най-верните съдружници. Но съвсем всички shell якета имат една неприятна линия, а точно те реализират своя водоотблъскващ резултат посредством импрегниране с PFC химикалите.

Възникнали през 50-те години на предишния век пер- и полифлуорираните химикали (PFC) провокираха гражданска война в доста промишлености. Тяхната дарба да възпират влагата, мазнините и мръсотията беше несравнима и се трансформира в стандарт при кухненската посуда, домашния текстил, модата и електроника. През 80-те години на предишния век в научната общественост започнаха постепенно да се появяват данни, че PFC може да са рискови, само че тези опасения са едва отразени в научните списания. Постепенно, посредством десетилетия на проучвания и събиране на информация, доказателствата за тяхната резистентност в околната среда и биоакумулиращите им резултати станаха по-очевидни. Така съвсем 55 години по-късно към този момент има сведения, че PFC химикалите са евентуално рисково за индивида и околната среда.


Очаква се PFC химикалите да бъдат неразрешени както в Калифорния, по този начин и в Европейски Съюз през 2025 година Но за Fjällräven казусът към тях не е нов. Компанията работи интензивно за премахването им в своята екипировка още от 2009 година насам. След години на старателен труд, голям брой опити и неуспехи, през 2015 година Fjällräven най-сетне съумяха да реализират приемливо равнище на екипировка, импрегнирана без PFC химикали. За жал тогава оставаше единствено едно нещо и то щеше да се окаже по едно и също време нищожен подробност и голям проблем – циповете. Екипът на шведския бранд се върна назад към началната точка и през 2023 година, 8 години по-късно реализираха триумф с ципове, създадени без PFC. Но даже и тогава имаше несполуки: боята на циповете съдържаше PFC. За екипа, изравен зад проектирането на оборудването, това не е сполучлива история. Поне към момента не. Но упоритостта е присъща линия за Fjällräven и тя няма желание да се откаже от битката за екипировка, която е функционална, само че проектирана с мисъл за бъдещето.
Моделите екипировка на Fjällräven са налични в магазина на марката в The Mall, етаж 0, на www.fjallraven-shop.bg, както и в Sport Depot MEGA STORE и на www.sportdepot.bg  
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР