Физици определиха формата на електрона с точност, която с много

...
Физици определиха формата на електрона с точност, която с много
Коментари Харесай

Признаха електрона за идеална сфера

Физици дефинираха формата на електрона с акуратност, която с доста порядъка превъзхожда точността на всички измервания, направени по-рано. Пълните резултати от проучването са оповестени в списание Nature.
 
Електронът е обикновена парченце, която е с негативен електрически заряд. Съществуващите теории, обясняващи устройството на физическия свят, одобряват, че електронът има съвсем съвършена сферична форма. Провеждането на точни измервания по този параметър обаче е мъчно.

Подготовката и провеждането на опита, разказан от създателите на новата работа им е лишил към 10 години. Учените работели с молекули на итербиев флуорид - благодарение на особено проведени лазери експертите измервали и най-малките трептения на електроните в молекулите. В този случай, в случай че обикновената парченце не е съвършена сфера, вибрациите ще минават почти както и съмненията на недобре уравновесено топче.

По време на опитите учените са открили, че отклоненията от идеалната сферична форма на електрона не надвишават 10 -28 сантиметра. С други думи, в случай че се усили размера на електрона да размерите на слънчевата система, то отклонението ще бъде по-малко от дебелината на косъм.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР