Физиотерапевти протестират през Министерството на здравеопазването. Те настояват да бъдат

...
Физиотерапевти протестират през Министерството на здравеопазването. Те настояват да бъдат
Коментари Харесай

И физиотерапевтите се разбунтуваха заради условията на труд

Физиотерапевти стачкуват през Министерството на здравеопазването. Те упорстват да бъдат вписани в Закона за съсловните организации като контролирана специалност. По-рано през днешния ден кинезитерапевтите и рехабилитаторите в Русе също излязоха на митинг с претенции за уеднаквяване на стандарта за активността им и за по-добро възнаграждение.

Физиотерапевтите упорстват да бъде признат закон за съсловната организация на физиотерапевтите, в който да бъде указано и обединяването на рехабилитатори и кинезитерапевти под общо название " физиотерапевти ". Сега поради разликата в наименованията на специалностите кинезитерапевти и рехабилитатори, които са доста сходни, получават друго възнаграждение, в това число и в чужбина. Затова протестиращите упорстват за единно название - физиотерапевти.

" Необходимо е да бъде одобрен стандарт по физиотерапия, а експертите да имат право на частна процедура. Физиотерапевтичните процедури да бъдат остойностени, а на пациентите да бъде обезпечен съответен по дълготрайност достъп до тях ", сподели съпредседателят на Асоциацията на физиотерапевтите Видьо Желев, представен от Българска телеграфна агенция.

" Заплатите са ни доста ниски, а работата е доста в лечебните заведения и никой кинезитерапевт не желае да работи ", " Нужно е да сме физиотерапевти, не рехабилитатори, кинезитерапевти и впрочем ", " Информацията по тази причина какво вършим ние е нулева ", разясниха участници в митинга в Русе, представени от БНР.

" Не може касиер-продавач във верига магазин да взима 1200 лв., а кинезитерапевт с висшето си обучение - 700, нали? ", добави различен от запитаните.

Очаква се идната седмица министър Кирил Ананиев да се срещне с протестиращите физиотерапевти.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР