Физическите лица, които извършват продажби на стоки в интернет с

...
Физическите лица, които извършват продажби на стоки в интернет с
Коментари Харесай

Остават два дни на дружествата и едноличните търговци да декларират доходите си

Физическите лица, които правят продажби на артикули в интернет за облага, само че не са регистрирани като търговци по смисъла на Търговския закон /ТЗ/, разполагат с два дни до приключване на крайния период за обявление на приходите си от тази активност. Получените през 2022 година доходи се показват в Приложение № 2 на годишната данъчна декларация /ГДД/ по член 50 от Закона за налог върху приходите на физическите лица /ЗДДФЛ/ като се слага отметка в т. 5 " Стопанска активност на физическо лице, което е търговец по смисъла на Търговски закон, само че не е записано като едноличен търговец “, част II от пример 2021. Приложението е неразделна част от годишната декларация и се подават дружно. Това оповестиха от НАП-Варна за Varna24.bg.

В авансово попълнената данъчна декларация, която е налична с личен идентификационен код (ПИК) или електронен автограф в Портала за електронни услуги на приходната организация, са отразени сумите от натрапен платеж за осъществените през 2022 година продажби в интернет. Данните се получават  в Национална агенция за приходите от пощенските оператори (куриерските фирми).

От Национална агенция за приходите Варна припомнят, че при продажба на персонални движимости и такива, които не са закупени, с цел да се препродадат за облага, както и получени суми при връщане на стока, жителите не дължат налог и няма потребност те да бъдат декларирани. Преди да потвърдят авансово попълнените данни в декларацията, е належащо да я прегледат деликатно, да я добавят или коригират, в случай че това е належащо. В случай че данъкоплатците открият вписани суми, които са получили от продажба на персонална движимост или при връщане на стока, то те могат да ги изтрият, след което да подадат декларацията.

В рубриката " Облагане на продажби в интернет “ в уеб страницата на приходната организация, както и в подкаст епизода по тематиката в YouTube канала на Национална агенция за приходите, може да бъде открита повече информация за приходите от търговия в интернет, които се таксуват.

Едноличните търговци и аграрни производители, избрали този ред на облагане също заявяват приходите си до 30 юни и заплащат дължимия налог.

Със същия период е и задължението за подаване на годишна декларация по член 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане /ЗКПО/ и внасянето на дължимия корпоративен налог, налог върху разноските, налог върху приходите на бюджетните предприятия, както и налог върху активността от опериране на кораби за миналата година от юридическите лица.

До края на юни самоосигуряващите се лица, които правят активност като търговци по смисъла на Търговския закон, едноличните търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, би трябвало да заявяват и внесат окончателните обществени и здравни осигурителни вноски. Заедно с годишната си данъчна декларация, те подават и декларация пример № 6 с общия размер на дължимите за миналата година осигурителни вноски.   

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни заявления и внасяне на суми към бюджета може да бъде получена и на телефоните на Информационния център на Национална агенция за приходите: 0700 18 700 или 02 9859 6801, на цена, съгласно цената на съответния оператор или в уеб страницата на приходната организация.      

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР