Физическата активност може да забави процесите на стареене. Освен това

...
Физическата активност може да забави процесите на стареене. Освен това
Коментари Харесай

10-минутните разходки могат да удължат живота

Физическата интензивност може да забави процесите на стареене. Освен това е открито, че намалява риска от леталитет при по-възрастни хора.

По данни получени от ново изследване, хората на възраст на 85 години и повече, които вървят поне един час всяка седмица, имат по-нисък риск от развиване на разнообразни сърдечносъдови болести, както и от фаталитет, без значение от неговата причина, спрямо техните връстници, които не правят физическа интензивност.

Въпреки че физическата активност е обвързвана с редица позитиви, доста от по-възрастните хора не се движат постоянно. Причината за това постоянно са другите им хронични положения, както и намалените благоприятни условия за тренировки, вследствие на възрастта на индивида.

Определянето на минималното количество физическа интензивност, носеща позитиви на по-възрастните хора е от огромно значение, защото целесъобразните равнища на активност могат да бъдат сложни за реализиране.

В изследването са включени данни на 7047 души на възраст на и над 85 години, живеещи в Южна Корея. Изследователите са употребяват въпросник, с цел да оценят времето, което участниците прекарват всяка седмица в постепенно вървене, умерена или интензивна физическа интензивност.

От резултатите е открито, че към 42% от хората на възраст на и над 85 години постоянно вървят пешком, до момента в който към 26% от тях включват умерена или интензивна физическа интензивност в своето всекидневие.

В хода на проучването експертите стигат до заключението, че ходенето даже единствено един час всяка седмица е от изгода за хората на възраст на 85 години и повече, след сравняване на данните им с тези на хора, които не правят разнообразни типове придвижване.

Физическата интензивност може да понижи риска от хронични болести, да вземем за пример някои сърдечносъдови болести или диабет. Освен това е допустимо забавянето на физическия и когнитивния спад, получени вследствие на стареене.

Движението е от изгода и за опазване на гъвкавостта и салдото при по-възрастните хора. Всички това въздейства позитивно и на тяхното ментално здраве и им разрешава да живеят и правят разнообразни действия независимо.

Изследването е показано на конгрес на Европейското сдружение по кардиология през август 2022 година

 

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР