Fitch Ratings повиши преди дни рейтинга на Българския Енергиен Холдинг

...
Fitch Ratings повиши преди дни рейтинга на Българския Енергиен Холдинг
Коментари Харесай

БЕХ обяви конкурс за обслужващи банки

Fitch Ratings увеличи преди дни рейтинга на " Българския Енергиен Холдинг " на " BB ".

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Енергийният регулатор утвърди новите шефове на ЕСО

Промените са подадени за регистриране в Търговския указател
11 фев 2018
Защо се подвигат цените на тока за бизнеса?

Въпреки либерализацията в бранша не престават да работят непазарни механизми
1 фев 2018
БЕХ усили капитала на шест от сдруженията си със 143 млн. лева

Холдингът ще пусне нова емисия облигации през 2018 година, с цел да рефинансира остаряла
7 юли 2017 Българският енергиен холдинг е оповестил конкурс за избор на общо 5 обслужващи банки. Дружеството не може да държи повече от 25% от общия размер на паричните се средства в една кредитна или финансова институция, защото попада в обсега на Правилата за централизация на чистата експозиция на държавни компании. Срокът за подаване на предложения от страна на финансовите институции изтича на 2 март. Ако по-късно БЕХ е събрал по-малко от 5 предложения, ще бъде оповестена повторна публикация, показват от сдружението. При предходния сходен конкурс през 2014 година имаше няколко сходни отлагания, до момента в който се получат нужния брой предложения.

До присъединяване в процедурата няма да се позволяват кредитни институции, с които БЕХ има подписан контракт за обслужване със същия предмет, чийто период изтича на 30 април 2018 година От холдинга обявиха за " Капитал ", че за задачите на актуалната процедура не е належащо да оповестяват имената на банките, с които имат подписани контракти. " БЕХ има договорни връзки и с други банки, които изтичат на по-късен стадий ", споделят още от държавната компания.

Високи условия

Според поставените условия, с цел да взе участие в конкуренцията, размерът на личния капитал на банката би трябвало да бъде не по-малък от 150 млн. лева към края на 2017 година Данните на Българска народна банка сочат, че този аршин се покрива единствено от Уникредит Булбанк, Банка ДСК, Райфайзенбанк (България), Юробанк България, Сибанк, Банка Пиреос и Прокредит Банк.

Наред с това се изисква претендентите да имат интернационален кредитен рейтинг не по-малък от BB- съгласно критериите на Fitch, S&P и БАКР или степен Ba3 по методологията на Moody`s.

Оценката на офертите ще се извърши на база на редица критерии. Сред тях са лихвен % на депозитите, размер на таксите за най-често осъществяваните интервенции, като да вземем за пример изтегляне на суми със и без предупреждение, както и месечно обслужване на банкови сметки. Допълнителни точки ще носи обезпечаването на съветник от страна на финансовата институция, даването на опция за изтегляне от и внасяне по срочен депозит до 20% от цената му, без това да утежнява контрактуваните лихвени условия, както и гаранцията, че срокът за обслужване на заплащанията по услугата РИНГС ще е не повече от 60 минути.

Погасяване на остарели отговорности

През ноември тази година е падежът на една от огромните облигационни излъчвания на БЕХ с размер от 500 млн. евро. Тя беше пласирана през 2013 година за да се покрият отговорности на НЕК по плана АЕЦ " Белене " и други задължения на холдинга. В тази връзка през миналата седмица Петьо Иванов, ръководител на съвета на шефовете на БЕХ, разгласи, че се приготвя нова облигационна емисия, посредством която да се рефинансира остарялата. По думите му размерът на новия облигационен заем ще зависи от положението на пазара. Ако бъдат реализирани по-добри равнища, е допустимо да се търси и по-голямо финансиране, само че съгласно Иванов моментното финансовото положение на холдинга не допуска такава нужда. За съпоставяне, актуалната емисия е с рентабилност 4.287%.

През 2021 година БЕХ има да погасява още една огромна облигационна емисия, която бе осъществена през 2016 година Тя е за 550 млн. евро, с които холдингът погаси отговорности на НЕК към двете така наречен американски въглищни централи. Годишните лихвени заплащания по тази емисия са в размер на 4.875%.

Нов кредитен рейтинг за енергийния холдинг

Fitch Ratings увеличи преди дни рейтинга на " Българския енергиен холдинг " на BB и дефинира постоянна вероятност. " Повишението е резултат от усъвършенстване в независимия кредитен профил на сдружението в резултат на финансово възобновяване и по-висока степен на предвидимост на резултатите, както и публикуването на нови критерии за отсъждане на рейтинг на държавни компании ", показват от организацията.

Посочват се и бъдещи промени, които биха могли да доведат до позитивна смяна на рейтинга. Сред тях са спомагателна държавна поддръжка под формата на държавни гаранции и парична инжекция, покачване на рейтинга на българската страна, както и по-силен независим кредитен профил на БЕХ вследствие на по-нисък регулаторен и политически риск и по-добро корпоративно ръководство. Fitch също по този начин отбелязва, че енергийният пазар в България става все по-либерализиран, което може да докара до позитивен резултат върху облагата преди данъчно облагане, лихви и амортизации (EBITDA) на групата.

Fitch резервира оценката си " мощна " във връзка с критерия за " благосъстоятелност и надзор " - връзката на БЕХ с българската страна. Това е по този начин поради предстоящото асимилиране на държавна гаранция за газовия интерконектор Гърция-България, както и отпуснатия от страната на НЕК 7-годишен безлихвен заем през декември 2016 година за погашение по арбитража с " Атомстройекспорт ". " Тези две условия водят до 40% дял на държавно обезпечения и отпуснатия от страната дълг от общия дълг на БЕХ към края на 2017г., като се чака това равнище да се резервира за времевия небосвод на рейтинга ", споделят от Fitch.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР