Фискалната биография на България тръгва надолу. Закъсахме го. Ако на

...
Фискалната биография на България тръгва надолу. Закъсахме го. Ако на
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Ние сме в невероятна криза! Нещата ще се влошат на 10 юни. Дано не клекнем пред МВФ

" Фискалната биография на България потегля надолу. Закъсахме го. Ако на 10 юни няма бюджет за 2023 година, просто дано да не бъда груба, само че мандалото пада.

Ние отиваме на нулево салдо и не можем да похарчим нито една стотинка повече ", това съобщи финансовият специалист Мика Зайкова.

" Не виждам по какъв начин ще съумеят, а ние имаме едни периоди, които не можем да пропуснем. Бюджетът за 2022 година беше продължен, единствено че според фискалния закон, той може да бъде продължен за три месеца. А защото трите месеца минаха от дълго време, излезе един нов така наречен продължен закон за бюджета, който обаче завършва на 10 юни.

На всичкото от горната страна, с цел да можем изобщо да харчим, би трябвало да забележим във фискалния запас. Там обаче има действително единствено 200 милиона, 200 милиона. С тия 200 милиона какво да платим по-напред – пенсиите ли месец юни, които са над 3,8 милиарда?

И от тях, ние от фискалния запас, защото близо 50 и малко над 50% взимаме от нашия бюджет, от хляба на младежите ние, пенсионерите – споделям ние, тъй като и аз съм пенсионерка, ние взимаме към 1,4-1,45 милиарда, с цел да може. А не забравяйте, че следва нарастване на пенсиите с 12%. Което значи още.

На всичкото от горната страна, някои мои сътрудници, в устрема си да влезем по-бързо в еврозоната, желаят да смъкват недостига 3%. Свалянето на недостига с 3%, без да се пипат никакви налози, тъй като по време на рецесия, а ние сме в невероятна рецесия – политическа, икономическа, финансова, обществена, но каквато си щете – по време на рецесия не се пипат налози. Това е безспорен закон. Иначе нещата се утежняват ", разяснява Мика Зайкова, представена от " Фокус ".

Според нея бюджетът, който предложи госпожа Велкова, отразява всичките разноски, които би трябвало да се създадат след взетите решение през от 46-тия, 47-мия и 48-мия парламент: " Тя отразява действителната конюнктура. Това значи 6,4% недостиг, или в пари – това е близо 12 милиарда.

Това на процедура значи, че ние с парите, с които разполагаме, в случай че би трябвало да го покрием, или би трябвало да режем, дето си вика до кокал, или би трябвало да вземаме заем, т.е. да увеличим дълга. Работата е там, че нито таванът на дълга може да бъде вдигнат ей по този начин, от днеска за през вчерашния ден, и да вземем някакви 14 милиарда ", изясни тя.

Зайкова посочи, че нов дълг не е обезпечен: " Инвеститорите ще бъдат доста деликатни и въпросът е ще има ли кой да купи нашите скъпи бумаги. Не приказвам за доходността на тези скъпи бумаги. Тя ще бъде висока и ще бъде над 5, 6 или 7, дори може да стигне до 8%, което в допълнение оскъпява това, което ще вършим с нашия бюджет, с още 1 милиард единствено за лихви.

Защото до момента 240-те депутата не са свършили за 2 стотинки работа - нито са приели някакъв закон, който да ни разреши да употребяваме идващите задатъци да речем от Плана за възобновяване, или да стартираме да употребяваме еврофондовете по новата стратегия, нито са приели бюджет за 2023 година

И защото до 10 юни остават двайсетина дни, нещото, което може да бъде направено, е следното: първо, да създадат, в случай че им пристигна на акъла, още едно удължение, да вдигнат тавана на дълга, с цел да може да се покрие този недостиг с нов дълг.

И да се молим на Бог нашите скъпи бумаги да могат да се продадат. Защото в случай че не се продадат, тогава ще клекнем пред Международния валутен фонд (МВФ), а там нещата са доста съществени. Ние към този момент сме във валутен ръб и това още повече ще утежни фискалната обстановка на България ", безапелационен беше финансовият специалист.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР