First Citizens Bank ще поеме всички депозити и заеми на

...
First Citizens Bank ще поеме всички депозити и заеми на
Коментари Харесай

First Citizens купува по-голямата част от бизнеса на фалиралата Silicon Valley Bank

First Citizens Bank ще поеме всички депозити и заеми на SVB и ще ръководи всичките ѝ 17-клона Базираната в Северна Каролина First Citizens Bank е един от видните купувачи на проблематични банки през последните години Kолапсът на SVB може да коства на фонда за обезпечаване на депозитите към 20 милиарда долара
First Citizens Bank ще купи огромна част от бизнеса на Silicon Valley Bank, кредиторът на софтуерни стартъпи, който банкрутира по-рано този месец и провокира опасения за американската банкова система. Базираната в Северна Каролина First Citizens Bank ще поеме всички депозити и заеми на SVB и ще ръководи всичките ѝ 17-клона, заяви Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC).
First Citizens Bank ще поеме всички депозити и заеми на SVB и ще ръководи всичките ѝ 17-клона Базираната в Северна Каролина First Citizens Bank е един от видните купувачи на проблематични банки през последните години Kолапсът на SVB може да коства на фонда за обезпечаване на депозитите към 20 милиарда $
First Citizens Bank ще купи огромна част от бизнеса на Silicon Valley Bank, кредиторът на софтуерни стартъпи, който банкрутира по-рано този месец и провокира опасения за американската банкова система. Базираната в Северна Каролина First Citizens Bank ще поеме всички депозити и заеми на SVB и ще ръководи всичките ѝ 17-клона, заяви Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC).

Регулаторите поеха контрола върху SVB след несполучливо увеличение на капитала на банката и всеобщи тегления на депозити, а не след дълго друга американска банка, Signature Bank, беше сполетяна от същата орис. Крахът на двете финансови институции се смята за най-големия след финансовата рецесия от 2008 година FDIC заяви, че колапсът на SVB може да коства на фонда за обезпечаване на депозитите към 20 милиарда $.
Реклама
First Citizens се популяризира като най-голямата фамилно следена банка в Съединени американски щати и е един от видните купувачи на проблематични банки през последните години. " Оценяваме доверието, което FDIC ни оказа ", сподели основният изпълнителен шеф на Франк Холдинг младши, представен от Financial Times. Той съобщи, че е изключително зает с бизнеса на SVB с компании за дялово присъединяване и рисков капитал.
Какво включва договорката
Покупката включва 119 милиарда $ депозити и към 72 милиарда $ заеми на SVB с отстъпка от 16.5 милиарда $ по данни на The Wall Street Journal. Ценни бумаги за към 90 милиарда $ ще останат в регулаторите. FDIC ще получи " права за повишение на цената на капитала ", обвързани с акциите на First Citizens, които съгласно нея могат да костват до 500 млн. $. Регулаторът и банката покупател ще поделят загубите и евентуалните възобновявания по търговски заеми, издадени от SVB, което съгласно First Citizens ще обезпечи " спомагателна отбрана против евентуални кредитни загуби ". SVB имаше към 167 милиарда $ активи и към 119 милиарда $ депозити към 10 март по данни на FDIC.

Холдинг Джуниър ръководи First Citizens от 2008 година и от този момент под негово управление банката прави редица придобивания. Миналата година First Citizens купи заемодателя на междинни корпорации CIT за 2 милиарда $. Към края на 2022 година First Citizens има малко над 100 милиарда $ активи и близо 90 милиарда депозити, което я прави 36-ата по величина банка в Съединени американски щати, а придобиването на бизнеса на SVB доста ще усили размерите ѝ. Пазарната ѝ стойност е към 8 милиарда $.

Преди седмица другата банкрутирала банка Signature Bank беше купена от Flagstar, благосъстоятелност на New York Community Bank, а спасяването и преструктурирането ѝ ще костват на FDIC 2.5 милиарда $.
Реклама
SVB и Signature имаха огромни суми незастраховани депозити, защото множеството им клиенти държаха средства над 250-те хиляди долари, обезпечени от FDIC. Държавата обаче даде обещание да изплати сумите и над този предел, с цел да предотврати суматоха измежду останалите банки. Притесненията са най-много за, за които се смята, че има риск от приключване на депозити.
Свързани публикации Накъде ще тръгнат пазарите след SVB и Credit Suisse 24 март 2023, 06:21 Фед продължи да покачва лихвите макар опасенията за банковата система 23 март 2023, 07:35 Джанет Йелън даде обещание поддръжка за дребните банки в Съединени американски щати при потребност 22 март 2023, 11:47 Историята на Silicon Valley Bank или скъпото избавяне на Силициевата котловина 17 март 2023, 06:05
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР