Фирмите от хранително-вкусовата промишленост в Североизточна България са твърде малки.

...
Фирмите от хранително-вкусовата промишленост в Североизточна България са твърде малки.
Коментари Харесай

Кооперирането на малките фирми ще ги направи конкурентни на европейския пазар

Фирмите от хранително-вкусовата индустрия в Североизточна България са прекомерно дребни. Една от стъпките за повишение на конкурентоспособността им е обединяването им в клъстъри, в това число и с сътрудници от други страни. Така продукцията им ще може да доближи до повече консуматори както у нас, по този начин и на европейските пазари.

Русе

99% от европейските компании за храни и питиета са дребни или междинни предприятия и те са в непрекъсната конкуренцията. За да могат българските предприятия да се наложат на пазара от Бизнес центъра в Русе ще се опитат да открият какви са техните проблеми съгласно самите тях и да им оказват помощ да ги решат.
Катя Горанова – изп. шеф на Бизнес център – Русе
„ Нещо, което би трябвало да се стабилизира, това е чувството у хората за качество на продукцията. От една страна да поддържат фактически качество, въпреки това хората да са уверени, тъй като от ден на ден се приказва за здравословен метод на живот, за чисти храни. ”
Наблюденията на Бизнес центъра демонстрират, че компаниите от време на време се плашат да протягат ръка към нововъведения, а те може и да са доста елементарни трикове.
Катя Горанова – изп. шеф на Бизнес център – Русе
„ Правиш артикул, който е на основата на домата, а самата опаковка е от доматени обелки – екологична, разгражда се. ”
Целта на интернационалния план е стабилно развиване на хранително-вкусова индустрия на база българска селскостопанска продукция. А сега това е съвсем невероятно, тъй като компаниите са дребни и не могат да предложат огромни количества за външните пазари.
Катя Горанова – изп. шеф на Бизнес център – Русе
„ Работим и в посока да се сътвори и клъстър. Но това е развой, който ще го следим къде са тесните места, с цел да можем да стигнем до действително коопериране. ”
През идващите 2 години компаниите от Русе и близките области ще могат да се срещнат и с положителни практики в Гърция, Кипър и Албания, както и да основат контакти с локални предприятия и търговци.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР